Reunió d'urgència dels 97 cònsols dels països estrangers a la capital catalana i la Delegació del govern espanyol. Segons publica l’Ara, la reunió la va convocar formalment ahir al matí el subdelegat a Barcelona, Emilio Ablanedo, per donar resposta a les peticions d’informació que li feien sobretot els cònsols dels Estats Units, Marcos Mandojana, i d’Alemanya, Rainer Eberle, per saber com evoluciona la situació a Catalunya aquests darrers dies.

Davant d’això, Ablanedo va enviar la convocatòria ahir al matí per al centenar de cònsols per a una reunió que es celebrarà només 24 hores després d'enviar la carta. El delegat del govern espanyol, Enric Millo, ni cap altre càrrec important del govern del PP aniran a la reunió.

Ahir l'ONU ja va avisar en una nota publicada pel comissionat de l’ONU pels drets humans, que ha exigit aquest dijous que Espanya respecti els drets fonamentals a Catalunya en la seva resposta al referèndum.

En una nota publicada ahir al migdia, ha compartit un informe emès per dos dels seus experts, David Kaye i Alfred de Zayas, on es fan ressò de la repressió que l'Estat espanyol ha dut a terme a Catalunya per evitar la celebració del referèndum.

Els experts, que han estat en contacte amb el govern d'Espanya, demanen a les autoritats espanyoles que  amb "les mesures adoptades" abans del referèndum "no interfereixin" amb els drets fonamentals a la llibertat d'expressió, reunió i associació i participació pública.

"Les mesures que estem presenciant són preocupants perquè semblen violar drets individuals fonamentals, limitant el flux d'informació pública i la possibilitat d'un debat obert en un moment crític per a la democràcia espanyola", alerten.