La repressió policial contra el referèndum de l'1 d'octubre ha deixat la Unió Europea i els seus membres en una situació "incòmode". Així ho ha assegura el corresponsal del The New York Times a Brussel·les, que qualifica les imatges de la repressió de "terribles". 

L'article assegura que la policia espanyola va fer servir "un tipus de violència que la Unió Europea normalment condemnaria en termes morals i fins i tot consideraria castigar". "En aquest cas no és fàcil. La nació en qüestió era una de les seves: Espanya", afegeix l'article

La defensa dels drets fundamentals de llibertat d'expressió, d'assemblea i de vot individual, recorda el diari, són les bases que defensa la Unió Europea. Per aquest motiu, considera absolutament "incòmoda" la situació en la que el cas català ha deixat la Unió Europea i els seus membres, després de la repressió policial d'aquest diumenge.

Segons The New York Times els agents de la policia anaven "de negre amb uniformes de RoboCop i amb casc de Darth Vader bloquejant que els ciutadans poguessin votar". Unes imatges que, segons dona a entendre el diari, si les haguessin vist en un estat de fora de la UE o inclús en un dels seus membres incòmodes condemnaria, però que en aquest cas evita al màxim valorar.