Moviments de fons dins dels partits que integren En Comú Podem pels resultats del 26-J. Després d’una clara victòria del Partit Popular i la defunció del sorpasso al PSOE, almenys dos regidors de Podem han anunciat aquests dies la seva decepció i la seva conversió a l’independentisme.

Concretament, un de Ripollet, Santos Gómez, i un altre de Sant Adrià de Besòs, Joan Belda. En un estat penjat al seu compte personal de Facebook, Gómez al·lega: “Catalunya compta amb un independentista més” perquè “prefereixo lluitar per una Catalunya lliure i deixar l’Estat espanyol amb una democràcia fictícia per corruptes per als ingenus”. Per la seva banda, Belda afirma: “Jo plego d’intentar canviar Espanya”, afegint: “Lluitaré en l’únic procés de ruptura de la península: la independència de Catalunya”.

De moment, però, fonts de Podem expliquen a El Nacional que no els consta que hagin dimitit dels seus càrrecs i defensen que, tal com dins la confluència d’En Comú, existeixi pluralitat a les seves files. Així, no descarten que puguin seguir a les files morades, tot i haver-se passat a l’independentisme.

Així ho ha confirmat posteriorment a aquest diari Gómez. "Deixar Podem? Mai. és el motiu i la raó de la meva posada en acció en el món de la política", reivindica. A més, entén que "seria decebre els votants del meu poble que ens segueixen al meu cercle, amics, companys de govern i sobre tot a mi mateix".

No més espera

La decisió es produeix just quan els principals representants dels comuns han insistit que cal seguir apostant per la fraternitat amb els altres pobles de l’Estat i construir amb ells el canvi. Xavier Domènech ja va dir en campanya que “no som un projecte en transició cap a l’independentisme”, i si d’alguna cosa ha servit aquests dies, és per refermar-se en aquesta idea.

Aquest dimarts també ho ha apuntat Marta Ribas, coordinadora d’ICV, en una roda de premsa des de la seu. L’aposta segueix sent esperar al canvi a l’Estat, seguint aglutinant forces, perquè “la independència unilateral no és possible”. Després, d’això sí, repetir victòria a Catalunya, ha considerat que el referèndum haurà de ser pactat amb l’Estat o no serà.