Cedir per permetre un referèndum pactat. Això és el que demana ara Podemos a l'executiu de Mariano Rajoy per aconseguir evitar que Catalunya l'acabi celebrant, però de manera unilateral. "El Govern espanyol en qualsevol moment podria abandonar la seva posició de tancament i d'intentar simplement judicialitzar una qüestió que és política", ha deixat anar la portaveu podemitaIrene Montero, en una entrevista a Europa Press.

Montero ha enviat un missatge clar al Govern central en què l'insta que es posi "a dialogar amb els catalans per pactar un referèndum i que els catalans puguin expressar-se a les urnes", tal com estan reivindicant des de fa anys, perquè, ha assegurat, "quan els ciutadans diuen amb contundència que volen decidir, s'ha de respectar aquest dret de les persones a decidir perquè això és democràcia, no?".

Precisament per això, la portaveu parlamentària de Podemos ha volgut calmar els ànims dels de Rajoy recordant-los que "no passa res per cedir" i posant damunt la taula que aquesta és l'"única" solució al problema amb Catalunya.

La solució al conflicte

Montero ho té clar. Si el resultat d'unes eleccions és que la ciutadania vol decidir el seu futur, l'obligació dels governs és complir amb la seva voluntat. "És dolent que un govern accedeixi a fer el que els ciutadans volen, quan es tracta d'una solució democràtica a un conflicte que fa anys que està enquistat?, s'ha qüestionat.

La solució, per a ella, és convocar el referèndum d'una vegada i deixar de marejar la perdiu especulant sobre com es farà i sobre què passarà. Precisament per això, ha volgut recordar que des del seu partit "sempre hem defensat el referèndum davant de dos blocs que estan fent el sord i que només xoquen i xoquen una i altra vegada".

I és que l'objectiu d'un govern hauria de ser atendre les demandes ciutadanes i no enfrontar-se constantment contra un altre govern. "Qualsevol govern es deu al seu poble i sempre ha de permetre que els ciutadans s'expressin democràticament per dir el que volen, perquè aquesta és la base de la democràcia", ha sentenciat. 

Referèndum confús

La història de Podemos amb el referèndum ha anat evolucionant al llarg del temps. Al programa electoral per als comicis del 20-D del 2015, la formació lila va obviar incloure'l, però quan se'n va adonar l'hi va incloure i va explicar que tenia per objectiu "promoure la convocatòria d'un referèndum amb garanties a Catalunya, perquè els seus ciutadans i ciutadanes puguin decidir el tipus de relació territorial que desitgen establir amb la resta d'Espanya".

Les diferències entre la formació a nivell estatal i a nivell català també han estat cada vegada més evidents. De fet, el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ja va assegurar que, si finalment el Govern celebra el referèndum al setembre, ells hi seran. De fet, ja al desembre de l'any passat, Domènech va marcar-se el repte de sumar-se al referèndum pactat amb l'Estat si era "efectiu".

A més, fa només quatre dies, el líder de Podem, Albano Dante Fachin, va anunciar que la seva formació debatrà si accepta el referèndum unilateral d'independència, el RUI.