Poques hores abans del xoc amb el Govern català per l'aprovació de la llei de referèndum, Mariano Rajoy ha obert la porta a estudiar la comissió per al "diàleg, avaluació i modernització del model territorial" que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest mateix dilluns a Ferraz. Segons han informat fonts socialistes, Sánchez ha trucat a Rajoy per explicar-li la mesura i aquest l'ha rebuda "positivament", amb la idea de mantenir el front unitari per a la defensa de la Constitució. Així i tot, aquesta haurà d'esperar a passat l'1 d'octubre, segons expliquen fonts de la Moncloa consultades per El Nacional.

 "Si entre tots creem aquest espai, el missatge de diàleg seria el més poderós per reconstruir la unió entre els pobles d'Espanya", expressava el líder socialista al matí, oferint una alternativa al full de ruta català. La qüestió és que la pretensió inicial de Ferraz apuntava en la línia d'una comissió per a la reforma de la Constitució. Sánchez sembla refredar-ne ara la idea —davant la manca de suports— però no hi renuncia, com ell mateix ha expressat. "Exercim l'oposició d'Estat", s'ha defensat sobre la mesura que pretén enregistrar el dijous de la propera setmana. 

El fet és que els esculls per a la reforma constitucional eren i són diversos. El primer és que el Partit Popular no comparteix ni la modificació de la Carta Magna, ni la idea plurinacional. El segon és Ciutadans. Fonts de la direcció del PSOE afirmaven fa setmanes que la formació d'Albert Rivera no es mostrava proactiva a aquest espai perquè no volien que aquesta reforma anés lligada al conflicte català. Amb la rebaixada d'expectatives de Sánchez —qui no ha volgut desvelar el nom de la comissió—, aquesta tindria més números de tirar endavant.

Així les coses, Sánchez és conscient que amb l'estratègia anunciada evidencia l'immobilisme de la Moncloa. "Si no ha fet res durant aquests sis anys, que no faci retrets ara: que ho faci el legislatiu si l'executiu no ho fa", tancava sobre com afectaria al president espanyol que els socialistes prenguin la iniciativa. El fet és que la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, recordava aquest dilluns que l'executiu central només mourà fitxa un cop hagi passat l'1-O. Segons algunes fonts, aquesta passaria per més ofertes sobre infraestructures i inversions.

Davant d'aquest escenari, Sánchez espera que després de donar suport a Rajoy per impedir el referèndum, els demòcrates li donin suport en la comissió que pretén impulsar. "Jordi Xuclà i Carles Campuzano s'han pronunciat en aquesta línia, en van proposar una", recorden personalitats de l'entorn del líder sobre la comissió que el PDeCAT volia impulsar per abordar el conflicte català i el referèndum, com van presentar fa setmanes. El partit ha anunciat que no faltaria a les reunions per observar què s'hi debat, aixó com també Podemos, però a ERC es desmarquen i no hi seran.

A la Moncloa recorden que els seus esforços estan centrats a resoldre el referèndum aquest mes, però no descarten que a partir del 2-O accedeixin a aquest espai. Per la seva banda, el PSOE també cedeix, ja que fonts de la direcció asseguraven que Sánchez volia obrir la comissió abans de l'1-O, tot i que estaven disposats a fer-ho més tard, si és que Rajoy es comprometia a donar-los el seu suport, com així ha estat.