El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha respost de forma immediata a l'aprovació de la llei de referèndum amb una petició al Consell d'Estat de l'informe preceptiu necessari per a la presentació d'un recurs d'inconstitucionalitat, segons informen fonts de la Moncloa. D'aquesta manera, es preveu que demà al matí el Consell de Ministres es reuneixi de forma extraordinària ja amb el dictamen i tot seguit faci la petició del recurs d'inconstitucionalitat —amb la demanda de suspensió de la llei, que seria immediata quan fos acceptat a tràmit—.

L'acció contra la llei de l'1 d'octubre arriba després que l'executiu central hagi presentat l'incident d'execució de sentència al Tribunal Constitucional, on es demana la suspensió dels tràmits de la Mesa, la modificació de l'ordre del dia, i el rebuig de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a interrompre la tramitació com demanava l'oposició, a més de l'exigència de responsabilitats penals contra Forcadell. Rajoy instava el tribunal a fer la tramitació "preferent i urgent" assegurant que l'acció del Parlament suposava un "barroer i grotesc atac a la Constitució" i al mateix TC.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha comparegut tot seguit al matí a la Moncloa, on ha elevat el to a mesura que exposava les mesures coercitives que l'executiu central ha pres al respecte. "És una puntada de peu a la democràcia, als catalans i a la decència política", ha denunciat Santamaría manifestament molesta i titllant de "vergonyosa" la jornada. Aquesta ha afegit que la cambra catalana actuava com un "règim dictatorial" i ha denunciat que durant el mandat de Carme Forcadell "havia mort la democràcia" a la institució.

A banda de la petició de l'informe preceptiu necessari, els magistrats de l'Alt Tribunal es trobaran damunt la taula la recusació de la presidenta del Parlament, que hauran de resoldre. Fonts jurídiques consultades per aquest diari exposen que en estar recusats els 12 jutges, serà el mateix ple del TC el que la resolgui, és a dir, tots ells reunits. Les mateixes fonts asseguren que existeixen precedents jurídics en virtut dels quals els correspon als mateixos magistrats fer-ho, ja que ningú ho podria fer per ells, tot i que altres fonts consultades per El Nacional discrepen del procediment.