El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dimecres des de Malta -on assisteix al Congrés del PP europeu- que les inversions que va prometre aquest dimarts a Catalunya responen a un augment de la capacitat adquisitiva del seu govern i del conjunt de l’Estat, i ha apuntat que independentment de les inversions que pugui fer a Catalunya “seguirà defensant amb claredat meridiana la unitat d’Espanya, la sobirania nacional i la igualtat en drets i deures de tots els espanyols resideixin on resideixin”.

Rajoy va intentar aquest dimarts apagar un foc a Catalunya però se li han encès 16 més. Davant la promesa d’invertir més de 4.200 milions d’euros fins al 2020 en les infraestructures catalanes, els diaris regionals d’Espanya han carregat contra la proposta de l’executiu de l’Estat i li han recriminat que es dediqui a Catalunya mentre “obvia” inversions en altres territoris com Extremadura o Andalusia.

Preguntat sobre el malestar que l’anunci de les inversions ha generat en altres territoris, Rajoy ha remarcat que en la seva presentació a Barcelona va deixar clar que el seu govern posarà en marxa infraestructures “al conjunt d’Espanya i també a Catalunya”. En aquest sentit, el president espanyol ha recordat algunes de les inversions del seu executiu, com el Corredor Mediterrani, que ha de beneficiar a “diverses comunitats autònomes”, així com l’Alta Velocitat a Galícia i el País Basc i obres a Extremadura.