Mariano Rajoy es convertirà aquest dimecres en el primer president espanyol a seure davant d'un jutge a declarar com a testimoni per una trama de corrupció, la Gürtel, deixant per als annals de la política una fotografia, símbol de la culminació de les llums i ombres que durant anys es van gestar amb els diners al si del Partit Popular. 

Serà a les 9 hores del matí a l'Audiència Nacional de San Fernando de Henares, on Rajoy accedirà previsiblement enmig de crits de la plataforma de la Coordinadora 25S, artífex d'altres concentracions similars a la prevista a les 9h, com ara la de Rodea el Congreso. Per aquest motiu, fonts de la direcció de Génova sospesaven fins fa uns dies que hi que accedís sol, per no "embolicar" més la troca, tot i que amb una consigna clara: al·legar que ell va fer fora l'empresari Rafael Correa l'any 2004 i que no va tenir implicació en la trama, ni adjudicant prestacions ni rebent-ne diners il·lícits.

"L'any 2003, Rajoy no era líder de campanya ni tenia funcions de direcció ni econòmiques al partit. Simplement serà un recordatori sobre què va fer i quin va ser el seu pas pel PP l'any 2003", va exposar aquest dilluns el coordinador general de la formació, Fernando Martínez Maíllo, en una roda de premsa a Génova. El gallec dirà que va arribar a la cúspide del PP l'any següent, quan va decidir prescindir dels serveis de Correa i la seva empresa, que es dedicava a l'organització d'esdeveniments i adjudicacions públiques. Entre elles, per campanyes del PP a Majadahonda i Pozuelo de Alarcón, que es jutgen en aquest episodi de la Gürtel.

Enmig de l'inèdit de veure un cap de govern davant del jutge —Felipe González i Adolfo Suárez ho van fer quan eren expresidents— els populars converteixen la feblesa en virtut. Rajoy va albirar fins al final l'esperança de no declarar, o com a molt, fer-ho per videoconferència. Era la proposta del vot particular del president del tribunal, Ángel Luis Hurtado, que a parer de Maíllo estava "molt ben fonamentat". Així les coses, un cop els magistrats van canviar de parer, a Génova i la Moncloa es van passar a la consigna de "màxima col·laboració amb la justícia". 

Precisament, el coordinador general del PP afirma que feia temps no havia vist Rajoy "tan tranquil". Els seus assessors monclovites inclús fan circular un contra-relat de "normalitat" internacional, equiparant el cas amb França, "on és habitual", tal com exposava una íntima col·laboradora del gabinet del president espanyol fa uns dies, en una conversa informal. Ho va rematar Maíllo, al seu torn, qui ho va farcir d'una llarga llista de noms, com ara els francesos Dominique de Villepin, Lionel Jospin, o bé, els britànics, David Cameron, i el polonès Dondal Tusk.

Així i tot, el cap del govern central durà el seu al·legat preparat a consciència. Aquest mateix dilluns es va absentar del comitè de direcció del PP, tot i que fonts de la direcció neguen que estigués dedicat a aquests afers. "No totes les agendes es fan públiques", s'excusava el número tres del partit davant dels rumors que es trobava amb el seu advocat. Allò que sí que reconeixen fonts de la seva confiança a Génova és que ha revisat els estatuts del partit i treballat l'argument conjuntament amb el president del Senat, Pío García-Escudero, qui era cap de campanya en aquells comicis.

El PP ja ha trobat un boc expiatori per descarregar la responsabilitat del succés. Maíllo va assenyalar ADADE (Associació d'advocats demòcrates d'Europa) com a principal artífex de la petició de compareixença, acusant els socialistes d'estar-hi darrere. "És el PSOE i tothom ho ha de saber", va denunciar, assegurant que treballaven al "dictat" del partit rival. Consideren, però, que les d'ADADE no seran les úniques preguntes que rebrà el president i altres advocats trauran rèdit un judici tan mediàtic. "El minut de glòria", ironitzen fonts del PP. 

El cop serà amarg a la Moncloa en un moment en què l'economia espanyola remunta, les previsions de creixement de l'Estat s'han modificat a l'alça i tot apunta que l'executiu central podria aguantar la legislatura fins al 2019, sinó el 2020. Aquesta preferirien que fos la fotografia que obrís els rotatius l'endemà, ja que el dijous s'entregaran els premis del treball i es publicarà l'enquesta de població activa (EPA), amb previsible reducció d'atur. Això sí, el president espanyol haurà de retre comptes davant dels periodistes divendres, en la roda de premsa on farà balanç de l'any.

Però com contrarestar la imatge de la corrupció encarnada en un Rajoy testimonial preocupa, i molt. "No ho podem dir tot", s'excusava una de les seves mans dretes fa uns dies per no explicar quina seria l'estratègia a seguir. Davant d'això, regna l'optimisme impostat sobre uns costos mediàtics que l'oposició emprarà per nodrir els seus arguments. "L'endemà sortirà el sol", preferia tancar un íntim col·laborador de Rajoy, davant dels núvols negres que planegen sobre el Congrés.