Ni una sola al·lusió als més de 700 ferits que han resultat de les càrregues policials aquest 1 d'octubre a Catalunya –quan intentaven votar i protegir els col·legis electorals– ha sortit de les paraules de Mariano Rajoy durant la lectura d'un comunicat sense preguntes aquest diumenge a les 20h del vespre a la Moncloa. Ans al contrari, el president espanyol ha desviat l'atenció mediàtica anunciant una compareixença pública al Congrés, i una roda de contactes amb els diversos partits, assegurant que tenia el "suport sense fissures" de la Unió Europea perquè estava en joc "la defensa de l'ordre constitucional", ha dit.

"Hem fet el que havíem de fer. Som el govern d'Espanya i jo el seu president. Hem complert amb la nostra obligació", ha sentenciat Rajoy sobre els intents de l'executiu central d'aturar l'avanç del full de ruta al llarg d'aquests mesos. Sobre això, ha afirmat que s'havia actuat "amb la llei i només amb la llei davant d'un atac tan seriós com el que es volia dur a terme" ha afegit sobre l'intent de realitzar un referèndum d'autodeterminació, que al seu parer no s'ha produït, sinó que era una "mera escenificació". I ha reblat: "Ha guanyat la democràcia perquè ha prevalgut la Constitució". 

Tanmateix, sí hi ha hagut paraules expresses per als ciutadans que han "ignorat" la convocatòria –dient que era una "majoria" de "persones de llei". "Han donat proves d'un gran civisme i d'un respecte insubornable als principis que fonamenten la nostra convivència" ha indicat. Això ho ha contraposat amb l'independentistme, que al seu parer buscava protagonitzar "un procés que només ha servit per a plantar divisió, enfrontar els ciutadans, atiar els carrers i provocar situacions indesitjades", ha denunciat sense al·ludir a cap de les persones agredides. 

Així les coses, cap de l'executiu central ha culpat en tot moment el Govern. Primer ha dit que els responsables "són únicament i exclusiva els que han promogut la ruptura de la legalitat. No busquin més culpables, no n'hi ha. Han tingut moltes ocasions per abandonar el seu oblectiu". Segon, ha afirmat que aquests buscaven "una estratègia contra la convivència democràtica i la legalitat", sota l'argument era que els representants catalans van "enganyar" els votants convidant-los a participar en un acte "il·legal" i "desarticulat logísticament" per l'Estat. "Entenc la frustració que senten i ho lamento", ha afegit.

Davant d'aquest escenari, Rajoy s'ha mostrat contundent fent una advertència a la Generalitat. "No s'entestin en l'error; renunciïn a donar nous passos en un camí que no condueix enlloc" ha avisat davant dels rumors d'una possible DUI i demanant que "demà mateix" es restablís la legalitat constitucional. Però banda de la pastanaga, el cap de govern també ha estès la mà sense descartar el president Carles Puigdemont com a interlocutor. "Ho dic amb tota claredat: jo tancaré cap porta. Mai ho he fet. Sempre he ofert diàleg honest i sincer; però sempre dins de la Llei", ha recordat.

Per aquest motiu, ha anunciat que aquest mateix dilluns presentaria al Congrés una petició de compareixença i també es posaria en contacte amb les diverses formacions polítiques per a "un futur a resoldre junts" en al·lusió al conflicte sobiranista. Així, ha tancat amb un agraïment als partits polítics, que han mostrat la seva lleialtat amb l'Estat; als jutges i fiscals, que han aplicat la Llei sense por als assetjaments antidemocràtics de què han estat
objecte; i de manera molt especial a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil", però no als 700 ferits.

I tot això ho ha expressat davant de la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, el ministre d'Exteriors Alfonso Dastis, el portaveu i ministre d'Educació Íñigo Méndez de Vigo, els secretaris d'Estat Roberto Bermúdez de Castro i José Luis Ayllón, que l'han acompanyat al llarg de tota la jornada a la Moncloa.