El setge policial i judicial no és cap excés per al govern espanyol. El cap de l'executiu, Mariano Rajoy, ha negat aquest matí que les llibertats a Catalunya estiguin en perill, tal com sostenen els partits independentistes, i ha assegurat que l'estat espanyol "és una democràcia amable i tolerant".

El president ha refusat comentar la intervenció dels Mossos d'Esquadra per part del Ministeri de l'Interior. Això sí, ha assegurat que "l'Estat de Dret ja ha aturat el referèndum".

El president espanyol ha clausurat la conferència de presidents provincials del PP a Palma, des d'on ha llançat una darrera advertència a l'executiu de Puigdemont: ha assegurat que "el més democràtic" que pot fer el Govern és "parar" i no pas mantenir el referèndum de l'1 d'octubre en una nova defensa aferrissada de la llei.

Rajoy ha parlat de l'estat espanyol com "una democràcia amable i tolerant", en una clara advertència a l'independentisme. "Aquí es pot pensar el que el vulgui, es pot ser independentista i fins i tot antisistema", ha defensat Rajoy, que només veu límits en "el delicte, la desobediència o l'abús"

"Manipulacions a nens"

Rajoy ha tingut un discurs molt aferrissat amb la llei i ha estat especialment dur amb els partits independentistes. El president espanyol els ha demanat que "deixin d'assetjar els ciutadans" i que "tornin al camí d'on no haurien d'haver sortit: el respecte de la llei". El president ha anat un pas més enllà i s'ha dirigit a les forces sobiranistes per demanar que no hi hagi més "manipulacions a nens".