El president del govern espanyol en funcions i candidat a la reelecció, Mariano Rajoy, no participarà en el míting central del PP a Barcelona. Serà la vicepresidenta de l’executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, qui assistirà a l’acte de la capital catalana. De fet, Rajoy només visitarà Catalunya durant unes hores i serà per participar en un acte de petit format a Lleida. Així ho ha avançat el coordinador general del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, que també ha confirmat que Jorge Fernández Díaz també tornarà a ser el cap de llista per Barcelona a les eleccions generals del 26 de juny.

Fonts del partit afirmen que entra dins la normalitat que Rajoy només faci una visita a Catalunya perquè “és el candidat estatal i ha de recórrer tota Espanya”. En aquesta línia, els estrategs del partit creuen que a Lleida podrien aconseguir un diputat i, per això, prioritzen que Rajoy visiti aquesta demarcació.  

A més, assenyalen que Santamaría té molt bona imatge i que “és qui ha negociat amb Junqueras”, en una trobada recent.  

Inèdit

Sigui com sigui, però, que el cap de llista i candidat a revalidar la Presidència del govern espanyol no sigui a l’acte central del partit a la segona ciutat més important de l’Estat, és un fet inèdit. I que el partit hi enviï a Santamaría no és pas casual.

Segons fonts del partit, la vicepresidenta del govern espanyol té bona reputació arran de les negociacions amb el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras. La té entre els unionistes catalans i també al conjunt de l’Estat. Per a aquest col·lectiu, encarna la voluntat de diàleg de l’Estat (el deure), sense concessions als separatistes (la màxima).

Precisament, la duresa de Santamaría amb Catalunya també ha reforçat la seva posició a la cúpula estatal del partit i s’apunta com una de les candidates a substituir en el futur Mariano Rajoy. 

La sintonia amb Albiol

Un altre aspecte a destacar és la sintonia que ha escenificat la vicepresidenta de l’executiu espanyol amb Garcia Albiol. El discurs oficial diu que Albiol ha trobat en Santamaría l’interlocutor que tant havia trobat a faltar a Madrid.

Albiol ha reiterat en diverses ocasions que l’Estat ha abandonat Catalunya i que el proper govern espanyol ha de posar-hi remei. En aquest punt, Albiol està segur que Santamaría li fa costat i espera que el proper govern, també liderat pel PP, hi actui.