Com si es tractés d'un bombardeig, la sessió de control al Congrés s'ha convertit aquest dimecres en un setge contra el president espanyol, Mariano Rajoy, pels diversos escàndols de corrupció que han esquitxat el govern central i el Partit Popular les darreres setmanes. L'oposició ha encadenat fins a vuit preguntes relatives a l'acció de la Fiscalia, l'operació Lezo, l'exvicepresident Rodrigo Rato, o els ministeris de Justícia i Interior, que s'ha saldat amb la petició per part del PSOE a Rajoy que Rafael Catalá dimitís, i l'avís de Podemos sobre la moció de censura al cap de l'executiu.

El portaveu socialista Antonio Hernando ha encetat la croada denunciant la "distància" amb què el gallec parlava de la corrupció. "Esperanza Aguirre ja ha dimitit tres vegades: Ignacio González és a la presó; l'expresident de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez, està imputat; vostè haurà de declarar per la Gürtel; l'exvicepresident Rodrigo Rato està involucrat en escàndols d'Hisenda i la justícia s'ha convertit en advocada defensora. Miri, vostè hauria de fer dimitir el ministre i també fer cessar el fiscal general de l'Estat", ha exigit Hernando.

Rajoy s'hi ha tornat amb les mesures anticorrupció endegades pel seu govern, que es podrien continuar ampliant si assoleix el suport per als pressupostos generals de l'Estat –que penja del diputat que es va presentar en coalició amb el PSOE a les eleccions, Pedro Quevedo, de Nueva Canarias–. Però el socialista li ha reblat que les seves paraules sobre que "qui la fa, la paga" ja no tindrien validesa i estaria abocant Espanya a un "descrèdit institucional". Així, li ha recordat que aviat hauria de comparèixer, si la Comissió Anticorrupció ho aprova.

Arribats a aquest punt, les accions dels socialistes han estat criticades per Podemos després que els primers es neguessin a donar suport a la moció de censura a Rajoy. Primer, el líder Pablo Iglesias ha denunciat que el PNB, Ciudadanos i Coalición Canaria haguessin ajudat el govern espanyol a lligar el pressupost, tot i les presumptes ingerències de la Fiscalia en els escàndols de corrupció. Sobre això, ha recordat que Ignacio González era partidari del fiscal Anticorrupció, Manuel Moix, com il·lustren uns àudios publicats a la premsa.

Però Rajoy no s'ha immutat i ha enarborat la bandera del "i tu més". "Vostè va presentar al PSOE un pacte de govern ara fa un any en què hi deia que la Fiscalia haurà de ser fidel al govern del canvi. Doncs miri, ni amb canvi, ni amb recanvi, només fidels a l'Estat de dret i a la llei", ha dit buidant el pap el cap de l'executiu central, conscient que aquest fragment va comportar moltes crítiques a Podemos i el van haver de substituir, perquè va ser interpretat com si volgués controlar l'aparell judicial. Això sí, ha defensat Moix, com a persona "independent" i "professional". 

El gallec ha passat més tard el relleu al ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i a Catalá, que compareix aquesta tarda al Congrés, juntament amb el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, per retre comptes sobre la Fiscalia. 

El diputat de Ciudadanos, José Manuel Villegas, li ha recordat a Catalá els presumptes intents d'aquest òrgan per paralitzar la investigació del cas Lezo, i el titular ministerial s'hi ha tornat dient que en una democràcia qui ha de demostrar la culpabilitat és qui acusa, motiu pel qual li semblava "injust" criticar Moix. La diputada socialista Isabel Rodríguez ha anat més lluny i ha assegurat que si no dimiteix Catalá, el partit socialista proposarà la seva reprovació a la cambra baixa. "Aquests fiscals que vostè nomena són els que ho impedeixen i fan que la resta es trobin amb traves", ha dit.

Per la seva banda, Zoido ha rebut una sacsejada perquè el germà d'Ignacio González, Pablo González, es va reunir al seu despatx amb el secretari d'Estat d'Interior, José Antonio Nieto. Això arriba després que la Fiscalia sospiti que Nieto hauria avisat sobre el cas Lezo als González. Però el titular d'Interior no ha canviat la resposta "exhaustiva" que ja va oferir el seu número dos fa unes quantes setmanes al Congrés, en què va comparèixer per dir que desconeixia l'operació pel cas Canal, i que per tant no era possible que hagués parlat sobre aquest tema amb el germà.

Desconcertada ha quedat la socialista Soraya Rodríguez quan ha volgut preguntar a Montoro sobre el presumpte blanqueig de capitals de Rato. La pregunta ha estat redirigida a Zoido, però ella ha denunciat que el d'Hisenda tenia el seu despatx al costat, i no en sabia res. El d'Interior ha fet allò de "la millor defensa és un bon atac", i ha assenyalat els escàndols pels ERO a Andalusia assegurant que, segons l'argument de la socialista, Chaves i Griñán també n'havien d'estar al corrent. El setge s'estreny a mesura que la declaració de Rajoy per la Gürtel s'acosta.