"Les energies les hem de posar en allò que estem fent perquè no ens en sobren, hem de tenir pactat com anem al final". Amb aquestes paraules, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha insistit a Els Matins de TV3 a mostrar un símbol d'unitat i a no "anar fent replantejaments cada dos per tres".

La qüestió de confiança del proper 28 de setembre al president del Govern, Carles Puigdemont, serà clau en l'escenari que Catalunya viurà en el futur més imminent. Precisament per això, Rovira reclama "convertir la qüestió de confiança en la gran oportunitat per fer el que havíem dit i per arribar fins al final" perquè, a més a més, "és la gran oportunitat per entendre’ns o ens haurem de posar d’acord cada dues o tres setmanes".

Punt zero...

Ja és sabut que qüestió de confiança i pressupostos van de la mà. Tot i que Rovira ha volgut deixar clar que "no pretenem que la CUP sigui un xec en blanc respecte als pressupostos", perquè considera que "tot s'ha de parlar i de pactar", sí que s'ha mostrat esperançada a aprovar-los junts. I és que seran bàsics per "garantir que arribem fins al final" i, juntament amb la moció de Puigdemont, seran "el punt zero" per començar de nou.

La secretària general d'ERC s'ha lamentat que els anticapitalistes no es dignessin ni tan sols a parlar dels números que Junts pel Sí havia preparat. "Uns pressupostos són tan complexes que ja donaven per fer unes primeres converses informals", ha recordat.

...per arribar al final...

El més important per JxSí és "com arribem fins al final". El primer pas serà aprovar la Llei de Transitorietat Jurídica, que donarà pas, després, a la cobertura legal necessària per posar les urnes i que "siguin imbatibles". En aquest sentit, Rovira ha avançat que segurament aquesta setmana ja començaran a tenir les primeres converses perquè, així, a finals d'any puguin celebrar-se o bé unes eleccions constituents o bé un referèndum unilateral d'independència (RUI).

És per això que la secretària general d'ERC ha volgut deixar clar que "nosaltres ens hi posarem bé amb aquella opció que tingui més consens polític" i, per tant, "ens alinearem amb aquella opció política que ens doni més legitimitat interna a nivell de país". Si finalment, doncs, el que genera més consens és el RUI també estarà bé per Esquerra, ja que "els resultats d'un referèndum són impecables".

...estirant del fil

Rovira ha recordat que des de les eleccions del 27-S "tenim un mandat democràtic per crear una nova legalitat" i ha assegurat que "tindrem aquesta cobertura legal". I és que "si estirem del fil del 27-S", quan Catalunya va donar una majoria absoluta independentista al Parlament, pot servir per tornar a posar les urnes. "Algú s'ha atrevit a impugnar les urnes del 27-S?", s'ha qüestionat.

La situació, a més, per la qual passa l'Estat espanyol encara ajudarà més a tirar endavant el procés, segons Rovira, que ha volgut insistir que, després de les segones eleccions i la possibilitat que se celebrin unes terceres, encara ha quedat més clar que "mai no canviarà res". "Haurem de ser molt hàbils per convertir els processos judicials i retornar-los a les urnes", ha sentenciat.