Els advocats de Jordi Pujol Ferrusola han mostrat aquest dimarts al jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata la seva "perplexitat" per l'origen del manuscrit atribuït a l'esposa de l'expresident Jordi Pujol, Marta Ferrusola, en el qual suposadament utilitza un llenguatge en clau religiosa per moure fons a Andorra, i ho atribueixen a un "fotomuntatge".

En el seu al·legat, els lletrats han reaccionat després de desvetllar-se, en aixecar-se el secret sumarial, el manuscrit, que resa: "Reverend Mossèn. Sóc la mare superiora de la congregació. Desitjaria que traspassessis dos missals de la meva biblioteca a la biblioteca del capellà de la parròquia. Ell ja li dirà on s'han de col·locar".

Aquest manuscrit, plasmat sobre un document bancari de sol·licitud d'operacions de 1995 de la Banca Reig, va ser aportat a la Fiscalia per qui era president de la Banca BPA, Higini Cierco, i aquesta, al seu torn, el va traslladar l'abril al Jutjat Central d'Instrucció 5 de l'Audiència, que investiga el patrimoni familiar dels Pujol.

Fotomuntatge

Els advocats s'hi refereixen: "L'absència d'explicació de com el president de la Banca BPA té en el seu poder i aporta tal document consistent en una sol·licitud d'operacions de la Banca Reig aliena a Higini Cierco i a BPA i referida a un any (1995) en què els nostres mandants no tenien relació amb ells".

A l'escrit, els advocats alerten el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata que el document de la Banca Reig ja li va ser remès a través d'una comissió rogatòria, "sense la fotocomposició resultant" d'adjuntar-hi la nota manuscrita de Marta Ferrusola.

Davant aquests fets, els advocats asseguren que "se li escapa l'escenari preambular, tractes preeliminars i finalitat que pot donar llum la compareixença de Higini Cierco Noguer per davant la Fiscalia Especial".

Garanties constitucionals

En el seu al·legat reclamen que la puresa procedimental és rellevant -diuen literalment- i recorden que "l'Estat Democràtic de Dret abomina de la 'justícia de gabinet' per a la construcció de la veritat material que persegueix".

"Interessem al Jutjat, en recordatori per ventura innecessari, de la seva tutela judicial efectiva en el marc del procediment amb totes les garanties que la nostra Constitució reconeix", diuen els advocats al final del seu escrit.

Segons els investigadors, el "capellà" a qui suposadament es refereix Ferrusola és el seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, i, amb aquests termes religiosos dóna l'ordre al gestor bancari de traspassar "dos missals", que presumptament es corresponen a dos milions de pessetes.