Carles Puigdemont es presentarà a les cinc de la tarda a la Moncloa, un any i nou mesos després de la darrera visita pública d’Artur Mas. Però a diferència de l'expresident, que allà va topar de morros contra un mandatari espanyol que governava amb majoria absoluta, Puigdemont es reunirà amb un Mariano Rajoy greument tocat per les urnes. Precisament avui, el líder popular complirà el seu quart mes de president en funcions, després que ni tan sols s’ha vist amb cor de sotmetre’s a un debat d’investidura.

Tan bon punt els dos polítics s'asseguin a parlar en els habituals sofàs, es trobaran damunt la taula amb la carpeta amb 23 punts -ja amb una capa de pols considerable- que Mas hi va deixar en la seva darrera visita. Puigdemont recordava ahir que d’aquells 23 punts, se n'han complert un i mig.

Però no només incomodarà la seva entrevista les reivindicacions encarcarades d'aquella carpeta. Durant aquests mesos entre la Generalitat i la Moncloa s’ha enquistat alguna cosa més que silencis.

Des de l’Estat es contempla amb incredulitat el torcebraç independentista que li han plantejat les institucions catalanes i, especialment, la projecció internacional que s'ha volgut donar al debat.

Pel que fa a Catalunya, el llistat de greuges no ha fet més que créixer: Una querella de l’Estat contra el president de la Generalitat per la consulta del 9N; incomptables recursos contra una part important de les iniciatives polítiques de l’executiu, incloses propostes de lluita contra la pobresa energètica, i la persecució dels electes locals per les mocions independentistes, a més d'un trencament de les normes bàsiques de cortesia política, amb el decret de cessament de Mas en què el Rei no va agrair al president català els serveis prestats i l’arribada de Puigdemont a la Generalitat sense cap trucada de felicitació des de Madrid.

Relacions sota zero

La fredor de les relacions és marmòria. Pròpia d'un iceberg de profunditat abissal. Res fa preveure que es puguin escalfar gaire amb una visita. Tot just, doncs, trencar el gel. Ni l’un ni l’altre, n'esperen treure gaire més. Però, cap dels dos tampoc es pot permetre evitar-la.

El president català es conformarà a incorporar una baula important en la cadena d’entrevistes que ha anat armant des que va aterrar a la plaça Sant Jaume. Puigdemont ha volgut deixar clar que el seu Govern no té cap problema per parlar amb ningú, que està disposat a fer desfilar pel seu despatx els principals dirigents polítics espanyols i els de tots els partits catalans.

Rajoy, en campanya

Rajoy, per la seva banda, començarà la seva nova campanya electoral per als comicis del 26J, intentarà trencar amb una encaixada de mans la imatge de polític tancat i incapaç de mantenir el diàleg, incapaç de reaccionar davant dels problemes, que l’ha corcat els darrers mesos.

Fins i tot la convocatòria de la cita ha resultat tortuosa: El gabinet de Rajoy va fer saber a la Presidència de la Generalitat la disponibilitat del president espanyol de rebre el cap de l’executiu català si aquest li ho demanava. I la Generalitat va moure peça.

Les prioritats de Puigdemont

A partir d’aquí, no hi ha hagut acord ni sobre l’agenda de la trobada. Per Puigdemont hi ha quatre temes indispensables: Les relacions Catalunya-Espanya, garantir la capacitat del Govern per dur a terme la seva política social, els incompliments de l’Estat, començant pels de l’Estatut, i la desjudicialització de la política, inclosa la retirada de la causa per la consulta del 9N.

De la seva banda, Rajoy insisteix a fer bandera del seu tancament, a negar-se a entrar en cap mena de negociació, més encara a les portes d’unes eleccions. L'objectiu del president espanyol és deixar clar als seus votants, que no cedeix ni una polzada. La mà que avui estendrà Rajoy a Puigdemont només oferirà diàleg institucional. I així ho ha fet saber. Alguna cosa molt semblant a parlar per parlar.