El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dilluns a la tarda, en una entrevista a France 3TV Occitanie, que “l’Estat espanyol ha d’escoltar” les demandes de Catalunya perquè “el procés existeix i és real, no és una cosa artificial”.

El cap de l'executiu català ha reiterat que han fet una proposta a Madrid per “acordar com s’ha de celebrar el referèndum” que es vol convocar com a molt tard al setembre, i ha afegit que espera "que l’Estat pugui entendre que hi ha més de dos milions de persones que demanen ser escoltades”. “Estic d’acord que a Espanya no li agradi que Catalunya pugui esdevenir independent, però això existeix”, ha defensat.

Veïnatge amb Occitània

En relació al futur de Catalunya i les relacions amb Occitània, Puigdemont ha reiterat que “no importa quina sigui la situació política a cada costat dels Pirineus, perquè estem obligats a treballar plegats”. “Els nostres veïns seran sempre els occitans i els catalans”, ha assegurat, i per això ha ratificat que Catalunya vol seguir mantenint la bona relació que té amb la Regió Occitània.

Precisament el viatge d’aquests dies a Narbona i Tolosa ha servit, segons ha explicat el president, per “actualitzar, i sobretot millorar, la manera de respondre als desafiaments que hem identificat que són comuns, com ara el transport, l’educació, el medi ambient, la situació dramàtica dels refugiats, les infraestructures, etc”.

"Guerra bruta de l'Estat"

En el marc del seu viatge, Carles Puigdemont també ha estat entrevistat al diari La Dépêche du Midi, el principal rotatiu del sud de França. En aquesta entrevista el president ha parlat també del referèndum, i ha assegurat que espera que finalment l'Estat espanyol "accepti l'evident realitat". Davant la negativa de Madrid d'acordar el referèndum, Puigdemont ha deixat clar que "també es pot fer sense acord", després de "sis o set anys" asseguts a la taula esperant.

Pel que fa a la judicialització del procés, Puigdemont ho ha qualificat de "guerra bruta" i ha defensat que "la criminalització de la política no serveix per resoldre els conflictes". Malgrat les amenaces, Puigdemont ha assegurat no tenir "por". "No tinc por a l'ús de la força, sóc europeu, demòcrata, i espero que Espanya tingui una actitud democràtica i del diàleg", ha assegurat.

Preguntat per si el procés provoca divisió, el president ha defensat que segons les enquestes un 80% de la població vol resoldre el conflicte a través d'un referèndum. "Aquí no hi ha divisió en aquest tema", ha manifestat Puigdemont, que també ha defensat que les societat democràtiques són plural, i que no s'ha de tenir por a la diferència si és "pacífica i respectuosa".

Pel que fa a la proclamació de la independència si el 'sí' guanyés el referèndum, Puigdemont ha reconegut que no hi ha "botons per proclamar la independència immediatament", però s'ha mostrat convençut que "hi haurà una transició legal, i es conciliarà amb Europa".