“Per què Madrid no pot ser com Londres?”. Aquest és el titular de l’article que el president i vicepresident de la Generalitat, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras respectivament, han escrit al diari belga Le Soir, on han assegurat que “renunciar” a un referèndum el 2017 és “l’única cosa” que el Govern no farà.

En l’article, Puigdemont i Junqueras reivindiquen un referèndum pactat com allò que “sens dubte” vol Catalunya i per això insten el govern espanyol a asseure’s a la taula de diàleg per aconseguir un pacte similar al del Regne Unit i Escòcia. “Les diferències no separen, el que separa és l’absència d’acord per resoldre-les”, reiteren.

“L’única cosa que no farem és renunciar a votar aquest any. Perquè són els ciutadans els que reclamen poder expressar la seva opinió responent una pregunta clara i simple”, han reiterat el president de la Generalitat i el vicepresident, donant a conèixer així a la premsa internacional la tesi del “referèndum o referèndum” per al 2017. 

El text parla també de la creació del Pacte Nacional pel Referèndum, on participen “una majoria plural de la societat catalana, inclosos agents econòmics i socials”, i remarca que “un 80% dels catalans volen ser consultats sobre el futur polític de Catalunya”.

Tal com resa el titular, una de les principals reivindicacions de l’article és la falta de diàleg del Govern espanyol. Segons mantenen Puigdemont i Junqueras, l’actitud l’Executiu català, en canvi, s’assembla “indiscutiblement” a la d’Escòcia perquè, segons consideren, es treballa amb la voluntat de dialogar i assolir un acord sobre el referèndum. 

En el seu article, els dirigents catalans també denuncien la “judicialització de la política”, exemplificada amb la inhabilitació de l’expresident Artur Mas “per simplement haver posat les urnes en servei d’un procés participatiu”.