Tan bon punt va esclatar a mig matí d'ahir dimecres la bomba que Fèlix Millet va deixar caure a la Ciutat de la Justícia, el president, Carles Puigdemont, va provar de dibuixar un cordó sanitari al voltant del Govern. Des del l'hemicicle, va marcar distàncies. Va recordar que l'executiu que encapçala no té al damunt cap tema de corrupció política que l'empaiti i va exhibir el compromís de lluita contra aquesta xacra.

Mentre Puigdemont responia a les preguntes dels grups, Millet anava desgranant les acusacions sobre el finançament irregular de Convergència a través de les donacions de Ferrovial al Palau de la Música a canvi d'adjudicacions d'obra pública. Els diputats de JxSí es removien inquiets a l'escó.

"Estem d'acord que no permetrem que ningú blanquegi corrupció amb el procés independentista?", preguntava la diputada de la CUP Anna Gabriel, mentre l'atenció del ple seguia a l'altre extrem de la ciutat. "Absolutament d'acord", replicava el president.

L'ona expansiva de la bomba de Millet no va deixar de ressonar durant tot el dia al Parlament i continuarà avui, en què estan previstes les declaracions de Jordi Montull i Daniel Osàcar, el presumpte vincle entre la trama del Palau i l'extinta CDC.

Cordó de seguretat

Enmig de la tempesta, el cordó de seguretat amb què Puigdemont tracta de salvaguardar el seu Executiu manté una textura molt similar al que va instal·lar la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, aquest cap de setmana, quan confessava en una entrevista a El Nacional que li fa "fàstic" la corrupció i excloïa del seu partit qui estigués disposat a flirtejar-hi. Les paraules de Pascal van grinyolar en alguns racons de la vella CDC. I encara grinyolen.

Ahir a l'hemicicle, darrera del president, seguia els esdeveniments el diputat i exconseller Germà Gordó, un dels noms que ha aparegut directament en el cas Palau. En ell es concentraven moltes de les mirades al Parlament, i retrets. "En aquesta Cambra hi ha algunes persones assenyalades malgrat que no estiguin imputades”, havia advertit Gabriel en una al·lusió demolidora que el president va intentar capejar invocant la presumpció d'innocència.

Avís d'ERC

Les parets demòcrates entomen la pressió amb resignació, mentre els socis d'ERC observen la deriva d'un escàndol amb el qual no tenen cap relació però afebleix de manera considerable la posició del soci al grup de JxSí, el PDeCAT, en tant que successor de l'antiga CDC. "Aquestes situacions no poden tenir lloc a la nostra societat. El nou país en cap cas s'ho pot permetre", ha advertit el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, que ha llançat un avís a navegants: "El nivell d'exigència d'ERC és altíssim i ens agradaria que per tothom fos igual". 

Molt més directe ha estat l'avís de la CUP, que ha demanat la compareixença de l'expresident Artur Mas i del diputat Gordó al Parlament. “És una certa ficció això d’intentar desvincular el PDeCAT de CDC perquè hi ha una continuïtat organitzativa i de persones i responsables polítics i, per tant, ells han de ser els primers que han de voler deixar clar què ha passat”, ha sentenciat.

La petició cupaire és la darrera que s'ha anunciat aquest dimecres. També Ciutadans, PP i PSC han reclamat que Mas doni explicacions a la Cambra. La formació d'Arrimadas reclama igualment la compareixença de Puigdemont.

Silenci del PDeCAT tot esperant Mas

Des del PDeCAT no hi ha hagut reacció. El president del partit i de l'antiga CDC, Artur Mas, ha anunciat que compareixerà quan acabin les declaracions dels principals investigats.

El cas Palau ha tingut ja un efecte devastador a CDC, i l'oposició no permetrà al PDeCAT escapar dels efectes d'un escàndol que apareix amenaçador també en les files de JxSí i atorga munició per als rivals del procés independentista.