En plena negociació amb la CUP per al debat dels pressupostos, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha presentat Convergència com un partit fidel als seus compromisos i que assumeix les seves responsabilitats. Per fer-ho ha recordat el pas al costat que va assumir Artur Mas per fer possible el començament de la legislatura però també ha parlat d’ell mateix, que podia haver optat per continuar vivint en la “comoditat de Girona” sense complicar-se la vida i “no haver de lluitar agònicament per haver de demanar la gent que facin honor a la seva paraula escrita i signada”.

El president ha contrastat aquesta actitud de CDC amb altres formacions que fan el que ha titllat de “selfipolítica” i que ha definit com “aquella política que es retrata a si mateixa” en comptes de retratar la gent. “Ja n’hi ha prou de selfipolítica”, ha reblat en un acte preelectoral de Convergència a Vilanova i la Geltrú.

“Necessitem gent que miri el poble, els interessos del poble, de la gent, que obri la mirada i entengui que per fer un país, sobretot per fer un país independent, cal que mirem el país en el seu conjunt i no defugim la nostra responsabilitat”, ha reclamat.

Puigdemont, que d’acord amb la campanya prevista pel partit ha fet un discurs de reivindicació del perfil convergent, ha assegurat que el govern que president compleix –“per sorpresa d’alguns”-, treballa, “amb ambició sense límits, coratge, valentia i solvència”, tot i el soroll que l’envolta –“justament ara que ens convindria serenor”, ha advertit-.

Tramitar el projecte

Prèviament, en unes declaracions a Olot televisió, el president s’ha referit d’una manera més directa al debat sobre els pressupostos per reclamar la CUP que permeti que el projecte del Govern passi el tràmit de les esmenes a la totalitat i pugui començar el recorregut per la Cambra catalana.

També, el cap de llista Francesc Homs s'ha referit al debat dels pressupostos i a la CUP que, a parer seu, s'ha convertit "una pedra", però ha aprofitat també per replicar el president del govern en funcions i candidat del PP, Mariano Rajoy, que aquest matí havia contrastat l'actitud dels cupaires amb la lleialtat del PP a Catalunya.

"És un acudit de mal gust, una broma?", s'ha preguntat recordant que perquè l'esmena a la totalitat de la CUP contra els pressupostos prosperi, cal que PP i els cuparies votin en el mateix sentit. "A Catalunya tenim molt clar qui és l'adversari de debò", ha reblat.

El cap de llista convergent, ha titllat Rajoy d'"extremisme pur" perquè planteja querelles contra els qui posen urnes, en referència al 9N, al mateix temps que dóna subvencions a la fundació Francisco Franco, per la qual cosa l'ha instat a plegar.