El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dijous que la Comissió Europea té "el deure d'intervenir" en la situació catalana perquè Espanya "ha violat la carta europea de drets fonamentals". En un article publicat al diari britànic The Guardian, Puigdemont fa una crida "a la comunitat internacional a estar amb Catalunya en la defensa de la democràcia i els veritables valors europeus".

En el text, Puigdemont diu que les reivindicacions dels catalans no són "sobre la independència" sinó sobre "drets civils fonamentals i el dret universal a l'autodeterminació". "Els valors europeus, els drets civils, la llibertat d'expressió, la d'informació i la de reunió estan sent violats pel govern central", afirma.

Al text, titulat L'intent d'Espanya de bloquejar el referèndum de Catalunya és una violació bàsica dels nostres drets, el president de la Generalitat assegura que Catalunya s'ha trobat en aquesta "inacceptable situació" després d'haver demanat diàleg polític "dotzenes de vegades" a Madrid. 


El president de la Generalitat afirma que "una democràcia saludable necessita diàleg per tal d'evolucionar". "Però en comptes d'implicar-se en converses, el govern espanyol ha optat per la policia i els jutges, portant-nos més enllà dels límits del que es considera una democràcia respectable", diu. 

Puigdemont lamenta en el seu article que "les amenaces han esdevingut una realitat" i que la Guàrdia Civil ha situat Catalunya "de facto, en un estat d'emergència". El president de la Generalitat recorda que 14 alts càrrecs han estat detinguts i avisa que "l'actitud antidemocràtica del govern espanyol" recorda "als foscos anys del passat".

"Crec que el govern espanyol ha violat la carta europea de drets fonamentals. La UE en si mateixa es va construir d'acord amb aquests valors", recorda Puigdemont. Segons ell, "com a estat membre, Espanya ho hauria de respectar i, si no ho fa, la Comissió Europea té el deure d'intervenir". 

Després de Franco

Puigdemont explica a The Guardian que el president espanyol, Mariano Rajoy, "està distorsionant la llei per complir els seus objectius polítics de bloquejar el referèndum". "La constitució d'Espanya es va introduir com a base de la democràcia després de la dictadura de Franco, però el govern de Rajoy està explotant el text per negar-nos el nostre dret a votar", remarca Puigdemont. 

"Els ciutadans catalans som pacífics, europeistes i de ment oberta, i volem contribuir a una millor governança europea i internacional", destaca Puigdemont. "L'únic que volem és complir amb l'expressió més important d'una democràcia, i votar sobre el futur de Catalunya", afegeix, advertint que la crisi actual es deu a les "tàctiques agressives de Rajoy dels darrers 7 anys" per aturar l'Estat i l'autogovern català

"No renunciarem", assegura Puigdemont en aquest diari. "Els catalans exercirem el dret a decidir en el referèndum de l'1 d'octubre, prengui les mesures que prengui el govern central", avisa el president de la Generalitat. "Els nostres ciutadans estan preparats per defensar la democràcia i l'autogovern en els propers dies amb les úniques armes que tenim: urnes i una actitud pacífica", conclou.