"On són quan els ciutadans els necessiten?". "La solució europea pels catalans és donar-los l'esquena?". Aquestes són  les preguntes que el president del Govern, Carles Puigdemont, ha fet en una entrevista a l'agència Associated Press, on ha carregat de valent contra la falta de resposta de la Unió Europea que, de moment, no ha intervingut ni s'ha posicionat sobre el setge policial que viu Catalunya des de fa més d'una setmana i l'ha emplaçat a "no ignorar" la votació de diumenge.

Després d'assegurar que la qüestió catalana ha de ser un "assumpte europeu" i no intern, Puigdemont s'ha lamentat que la UE "és molt valenta quan parla d'altres països on no hi té competències" i, precisament per això, ha posat damunt la taula que la cita amb les urnes de diumenge permetrà a Europa "sentir la veu de Catalunya d'una manera ben forta".

En aquest sentit, el president ha deixat anar que "qui no vulgui sentir la nostra veu, necessita veure un otorinolaringòleg polític" i ha eludit directament el president de la Comissió Europea, Jean Claude-Juncker, perquè considera que, si no té en compte la veu de Catalunya, és perquè el projecte europeu "està en males mans".

Destrucció massiva

I més encara després de no haver-se posicionat sobre la intervenció de les finances de la Generalitat i de les reiterades i constants visites de la Guàrdia Civil a ajuntaments, departaments governamentals i empreses; a banda de la denúncia de la Fiscalia per sedició contra el president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el d'Òmnium, Jordi Cuixart.

Això, a parer seu, ha desembocat en què ara "estem més a prop d'un referèndum massiu del que ho estàvem fa un mes" perquè, subratlla, "veient aquest escenari, algú podria pensar que estem acaparant armes de destrucció massiva a Catalunya, un arsenal nuclear o una partida de drogues de classe mundial" quan només s'està preparant una votació democràtica.

L'espectacle de la setmana passada va donar peu, a més, al fet que moltes persones que no tenien previst votar hagin canviat d'opinió i ara tinguin clar que l'1-O aniran a les urnes, encara que sigui per votar 'no' perquè la ciutadania "ha vist la restricció de les llibertats com una ofensa a les seves conviccions democràtiques".