La primera reunió entre el PSOE i el PSC per reformular la seva relació ha acabat amb un ajornament de la decisió, tant pel que fa a les qüestions polítiques com a les orgàniques. "Hem parlat molt a fons sobre el model territorial i la nostra relació i ens hem emplaçat a crear una comissió de 3 o 4 membres de cada equip. La idea és que en un termini raonable de dos mesos es puguin oferir solucions", ha dit el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, després de la reunió mantinguda aquest dilluns a les 12h amb el president de la gestora provisional del PSOE, Javier Fernández.

La trobada ha durat dues hores i el primer secretari del PSC afirma que ha servit per "cosir moltíssim" els llaços malmesos les darreres setmanes. "És molt difícil barallar-se amb Javier Fernández", ha bromejat. Però sobre els temes espinosos no han arribat a una entesa, a l'espera de la comissió que s'ha de crear. Entre aquests punts a discutir hi haurà el terme "nació", la possibilitat que el PSC sigui expulsat dels òrgans de direcció del partit mare, o que el PSC no participi en la tria el secretari general del PSOE, a mode de sanció per haver votat 'no' a la investidura del president Mariano Rajoy.

Així, fonts properes a la gestora assenyalen a El Nacional que el debat sobre el federalisme és "essencial". Sobre això, el terme "nació" i el possible reconeixement del PSC a la plurinacionalitat també ha estat damunt la taula. "Hem parlat del tema de nació. És un concepte molt discutit, té una concepció que ho assimila a Estat i té una accepció d’altre tipus que el vincula a la consciència de comunitat", ha indicat Iceta. Al respecte, Fernández ha afegit que quan es parla en termes jurídico-constitucionals, "la nació política és única", però s'ha d'aprofundir en els diàlegs futurs.

El tema de fons és la possibilitat que els socialistes catalans hagin vulnerat la Declaració de Granada amb aquest posicionament. L'any 2013 el PSOE va decidir que el federalisme era el seu model, però el PSC feia setmanes que sondejava la idea d'una plurinacionalitat o singularitat catalana. Per a Iceta, Granada és el "punt de partida" i per al seu interlocutor, el "d'arribada". De fet, el mateix Fernández va increpar-lo en un comitè federal al juliol que la proposta de la via canadenca de referèndum del PSC podria estar-s'hi desmarcant. "Qualsevol cosa que vagi més enllà està superant els límits", ha recordat aquest dilluns Fernández.

En la part orgànica de la relació, els socialistes catalans mantenen ferm el seu objectiu de no trencar les relacions. "Volem seguir caminant junts amb un projecte polític compartit", ha explicat el primer secretari, després de recordar que mantenen una unió orgànica des del 1978 a través d'un acord d'unitat. De moment, no s'ha establert si la diputada del PSC Meritxell Batet seria expulsada de la direcció del grup parlamentari. "No n'hem parlat, com tampoc dels càstigs per trencar la disciplina de vot", ha dit. L'asturià, en canvi, ho ha deixat en mans de la gestora, que es reuneix dijous.

L'element que resta ara com una incògnita és si els socialistes catalans podrien ser privats de participar de l'elecció del secretari general del PSOE. Alguns barons creien que prendre decisions d'aquest tipus, com també la seva assistència als congressos o els comitès federals estaven comportant una "asimetria" o "desigualtat", si és que després no pensaven en acatar les ordres de la direcció central. "Si el PSC vol canviar aquesta relació ho ha de fer en un congrés", ha recordat Iceta sobre les normes del seu partit. Al respecte, Fernández no ha donat la seva opinió, esquivant-ne les preguntes.

Així les coses, planeja la sospita d'una intenció ulterior davant la idea de fer fora el PSC de la tria del secretari general. Alguns periodistes han demanat a Iceta si això ho veia com una estratègia perquè la lideressa Susana Díaz es fes amb el control del PSOE, si el partit català no formés part del recompte dels vots, en detriment d'altres opcions. "No crec que hi hagi una intenció, ni ho vull creure així. Nosaltres sempre hem estat lleials al secretari, tant quan hi havia Alfredo Pérez Rubalcaba, com José Luis Zapatero, o com Felipe González", ha tancat el primer secretari, afirmant que sí contemplaria un PSC dins d'un PSOE liderat per Díaz.