El president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras serien els "únics responsables" de l'aplicació de l'article 155. Així ho ha assegurat el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, en una roda de premsa posterior a la reunió de la comissió permanent del partit. En aquest sentit, ha instat el Govern a "rectificar, afirmar que Catalunya està dins el marc de l'estat de dret i convocar eleccions". També ha exigit la dimissió immediata de Junqueras.

En nom dels socialistes catalans, Salvador Illa ha expressat la seva "decepció" per la resposta del president Puigdemont al requeriment de Rajoy, que està "posant el risc les institucions, l'economia i la convivència a Catalunya". Ha lamentat que el cap de l'executiu català ha perdut una "magnífica oportunitat per dir la veritat", que esperen que facin abans del nou termini de 72 hores.

"Si s'engegués la via del 155, els únics responsables serien Puigdemont i Junqueras per no dir la veritat", ha insistit el secretari d'organització el PSC, que no ha volgut avançar escenaris sobre les mesures a prendre en cas que s'acabés aplicant. "No anticiparem cap escenari: quan es produeixi, el valorarem", ha dit.

Illa també ha exigit la dimissió immediata del vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, a qui ha demanat que "traslladi la seva seu social de la rambla de Catalunya al carrer Calàbria". Ha assenyalat que, mentre les empreses marxen, Junqueras no ho fa.

Per als socialistes, la solució passa per la convocatòria d'unes eleccions, on els catalans puguin escollir "entre continuar en un procés de cinc anys que no ha donat cap resultat o un diàleg dins l'estat de dret". Abans de cap reunió entre Puigdemont i Rajoy, com ha reclamat el president català, cal "aclarir que no va haver-hi una declaració d'independència i acceptar el marc de convivència de l'estat de dret".