L'executiva de Pedro Sánchez desembarcarà aquest divendres dia 14 a Barcelona amb un objectiu en l'horitzó: fer pinya amb el PSC per restar força argumental al referèndum i dissuadir potencials votants del . Ho va anunciar el secretari general durant el 39è congrés del partit quan ja proclamat va dir que buscaria desmuntar els "mites" i les "falsedats" entorn del dret a decidir. Però un cop passada la reunió amb el president espanyol, Mariano Rajoy, i a tres mesos de l'1 d'octubre, Sánchez vol prendre la iniciativa política i fer "pedagogia" amb la ciutadania de Catalunya.

"Volem recuperar el temps perdut, intentar que tots els catalans siguin conscients que se'ls està explicant el referèndum com una manifestació de democràcia, quan en realitat posar una urna en un espai públic no equival a democràcia no té les garanties", ha dit la presidenta de la formació, Cristina Narbona, aquest dilluns a Ferraz. A aquest argument s'hi suma una rèplica a la doctrina que empara la llei de l'1 d'octubre presentada la setmana anterior per la Generalitat. "El propi Consell de Transició Nacional va reconèixer que les resolucions de Nacions Unides sobre l'autodeterminació no s'apliquen a Catalunya, sinó a minories ètniques o la descolonització", ha dit.

Dins del paquet d'iniciatives polítiques, Narbona ha revelat que juntament amb els partit de Miquel Iceta es treballarà fer oferir una resposta a les 46 demandes que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va fer arribar a Rajoy quan va ser proclamat per Parlament, fa més d'un any. La idea és fomentar "l'autèntic diàleg" entre el govern espanyol i el català, i entres les formacions espanyoles i els partits catalans. 

En paral·lel, Sánchez seguirà treballant al Congrés en les "ofertes legislatives" que ja va anunciar la setmana anterior. Es volen endegar abans de l'1-O i aquestes passarien per la creació d'un espai polític –que podria prendre format de comissió– on es debati una reforma de la Constitució. "No només per a l'encaix de Catalunya", ha dit Narbona, sinó també per a la introducció del terme "nació de nacions", és a dir, la plurinacionalitat. Aquesta és del tipus cultural i sense referèndum, perquè només reconeix la sobirania a la nacionalitat espanyola i supedita la resta a ser nacions sense Estat.

Allò que no està en cap cas damunt de la taula del PSOE és la possibilitat d'un pacte fiscal per a Catalunya. La voluntat dels socialistes és impulsar el federalisme asimètric i la reforma del sistema de finançament. Narbona s'alinia així amb la queixa de les comunitats del seu partit al respecte, però ha subratllat que "l'espoli fiscal no existeix" en el cas de la Generalitat.

Aquestes accions haurien d'anar encaminades a evitar el referèndum, però fonts de l'entorn del secretari general expliquen que Sánchez no creu que es pugui aturar algun tipus de votació –cosa que el desmarca de Rajoy, qui creu que sí–. Així i  tot, a Ferraz esperen que els alcaldes del PSC actuïn de forma "nítida amb la legalitat" davant del referèndum, cosa que Iceta hauria assegurat que seria així, en una trobada amb el dirigent espanyol.