Aquest dimarts l'Ajuntament de l'Hospitalet ha debatut una moció del PP català contra el referèndum, que ha acabat amb un empat i amb l'abstenció del PSC. La moció, sota el títol "Rebuig al referèndum il·legal i antidemocràtic", reclama que les institucionals locals "ni col·laborin ni contribueixin a fracturar la societat catalana" donant suport a la celebració del referèndum de l'1 d'octubre. 

A la votació, els 11 regidors socialistes i els dos no adscrits s’han abstingut mentre que els quatre de Ciutadans i els tres del PP han votat a favor. D’altra banda els 3 d’ICV, els dos d’ERC i els únics regidors del PDeCAT i la CUP ho han fet en contra deixant un empat a set que no s’ha pogut trencar.

A l’hora de defensar el posicionament del PSC, el seu portaveu, Francesc Belver, ha reiterat que els socialistes “no volen participar en un referèndum que no tingui empara legal” i que si s’han abstingut no és perquè “els doni igual” sinó per demostrar que la proposta del Govern “no va enlloc”. “El PSC vol un referèndum per votar sobre un acord i no sobre una discrepància”, ha reblat. 

Els Ajuntaments del PSC es debaten aquestes darreres setmanes amb el posicionament respecte el referèndum. L'opinió majoritària és la de seguir les directrius del partit i no col·laborar en el referèndum del proper 1 d'octubre si no té garanties legals, tot i això, alguns alcaldes se n'han desmarcat per diferents motius.

Un exemple són els Ajuntaments de Vallbona d'Anoia i de Castellbell i el Vilar, que han afirmat que cediran espais per la celebració del referèndum o l'alcalde de Blanes, Miguel Lupiáñez, que ha assegurat que anirà a votar al referèndum, malgrat que des de la direcció socialista se li ha demanat que afluixi la corda.