Els efectes del procés independentista no acaben en la judicialització de la política i els requeriments del Tribunal Constitucional. També hi ha una repercussió pràctica que a mida que s'acosta el final de curs focalitza l'atenció en qüestions tan quotidianes com, per exemple, les vacances d'estiu. Per aquesta raó, l’esmena de JxSí al reglament del Parlament habilitant la segona quinzena del mes d’agost va impactar directament a les agendes de diputats -i no diputats- i va disparar les alarmes fins al darrer racó de l'arc parlamentari.

Tots els grups es van dirigir a la direcció de JxSí per demanar quina intenció amagava aquell canvi reglamentari. De sobte, ja no eren les vacances dels independentistes les que penjaven d’un fil, també estaven en risc les dels diputats de l’oposició, que es temen que en el moment menys esperat de la canícula post Mare de Déu d’Agost podrien ser convocats al parc de la Ciutadella, i no precisament per a fer turisme.

JxSí ha hagut d'anar tranquil·litzant els grups, assegurar-los que no té intenció de convocar comissions ni plens, tret que es produeixi una situació extraordinària.

L’objectiu de l’esmena, que vol situar com a dies hàbils per a l'activitat parlamentària a partir el 15 d'agost, és permetre que el Parlament pugui continuar fent tràmits parlamentaris i que el recorregut de les iniciatives faci el seu curs i estigui el més avançat possible quan toqui reprendre l'activitat postvacacional.

Sense el viatge de la vida

Amb tot, els qui sí que hauran de blindar el calendari són els diputats de la majoria. El president del grup de JxSí, Jordi Turull, ja els ha anunciat en la reunió de direcció que ningú no compti preparar per aquest estiu “el viatge de la seva vida”. Els diputats hauran d’estar permanentment mobilitzables durant tot el mes d’agost, i de manera especial, la segona quinzena.

L'objectiu d'aquesta disponibilitat no se circumscriu estrictament a la feina parlamentària, sinó a l'eventualitat d'haver d’intervenir en qualsevol àmbit o mobilització que es convoqui al voltant del procés.

Bloqueig de dates al Govern

També la segona quinzena d’agost és la franja clau no només per als consellers dels departaments afectats directament pel procés sinó per alguns dels alts càrrecs i càrrecs intermitjos del Govern. N'hi ha que ni tan sols arriben a mitjans d’agost i ja se'ls ha comunicat que els tocarà fitxar gairebé tot el mes. La majoria, senzillament, s'han trobat amb un calendari molt encotillat i amb l'avís que el destí de vacances que escullin ha permetre la possibilitat d'un retorn d'urgència a la feina.

Més enllà de mantenir l'activitat, però, el Govern té intenció d'aplicar l'habitual parèntesi en la seva feina diària i, malgrat les informacions que han aparegut en aquest sentit, no té intenció de convocar Consell Executiu tots els dimarts d'Agost.

Tot plegat, evidentment, a l'espera de com evolucionin els esdeveniments, tant pel que fa el full de ruta del Govern com de la resposta de l'Estat. El que ningú té cap dubte és que aquest serà un estiu atípic.