El Partit Popular gira l'esquena a les crítiques de l'únic partit d'àmbit estatal –Podemos– que els darrers dies s'ha atrevit a denunciar en públic la requisa de cartells per al referèndum, l'escorcoll d'impremtes i l'entrada de la Guàrdia Civil a diverses seus dels mitjans de comunicació, a més de proposar una assemblea d'alcaldes per pactar el referèndum, sota l'argument que tot plegat és una maniobra de distracció per "no definir-se" davant de l'1 d'octubre. Per aquest motiu, a Génova 13 es refermen en la idea que el "garant de les llibertats" continua sent l'Estat espanyol, tot i l'escalada de tensió a Catalunya i les denúncies de la formació morada sobre els seus "tics autoritaris". 

"Seria bo que li ho digués a Puigdemont, qui es va negar a assistir a la conferència de presidents autonòmics, on també es va parlar de finançament. Tampoc hi era Podemos", ha dit el portaveu de comunicació Pablo Casado durant la roda de premsa d'aquest dilluns a Génova sobre la iniciativa de Pablo Iglesias. Això ho atribueix a les ambigüitats de l'espectre dels comuns davant l'1-O, "la indefinició d'Ada Colau o els missatges surrealistes d'Iglesias per no definir-se", tot avisant-los que apropar-se a l'independentisme seria com "entrar en una cambra de gas" en un "suïcidi col·lectiu".

La qüestió és que al PP no li cal el vistiplau de la formació morada, ni abans, ni ara, després que el PSOE s'hagi obert tímidament aquesta setmana a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. "Oportú" és com ho ha qualificat Casado, a fi que el govern espanyol no es quedi sense cap ressort per frenar el referèndum. En aquest sentit, ha afirmat que era un article que s'havia "demonitzat" i que, en realitat, servia per "recuperar l'autonomia". Fonts de la direcció popular fins i tot recorden que és una mesura "impecable" perquè s'ha extret de la Llei fonamental de Bonn (Alemanya). 

Així les coses, el partit de Mariano Rajoy reconeix que ja s'haurien dut a terme accions que no desitjarien, preguntat per les paraules del gallec divendres a Barcelona, quan va afirmar que si el full de ruta seguia endavant, la Moncloa es veuria obligada a fer "allò que no vol". Aquí destaca l'acció de la Fiscalia General quant a la confiscació dels materials pel referèndum, tot i que Casado es torna que no és l'Estat "qui reprimeix". "Hi ha molta gent que vol ser protegida per la llei", ha reblat, comparant la impressió de cartells pel  amb els delictes contra menors o l'enaltiment del terrorisme. 

El fet és que l'aparell estatal no restarà "inerme" davant el "desafiament" de les urnes i el popular ha elevat el to recordant les possibles penes de presó que es deriven del presumpte malversament de cabals públics per a l'1-O. Ha exposat que el conseller Jordi Turull i altres membres del Govern estarien canviant el nom dels seus béns, conscients que "cap apel·lació a l'incompliment de la llei serà efectiva". Per això, diu que els alcaldes que hi volen col·laborar, així com els voluntaris, han estat "manipulats" amb la "propaganda secessionista".

No ha faltat tampoc la insinuació a l'escalada possible d'aldarulls, ja que Casado ha exhibit un cartell de la CUP on es cridava a "assenyalar" alcaldes i regidors del PP, el PSC i Ciutadans amb fotografies d'alguns d'ells. El popular ha denunciat en conseqüència "pressions, coaccions i agressions" d'Arran, les joventuts dels antisistema, i ha dit que eren la "kale borroka", comparant-ho amb els assassinats d'ETA i el clima social al País Basc amb el terrorisme. "Assenyalaven els nostres regidors i tenien després un problema", ha denunciat, demanant al Govern que hi "posés fi".