El PP ha exigit “fermesa” al govern d’Estònia en contra del procés d’independència de Catalunya. El portaveu del PP espanyol i vicepresident del grup popular europeu a l’Eurocambra, Esteban González Pons, ha explicat els plans de la Generalitat de convocar un referèndum i la possibilitat d’una declaració unilateral d’independència en una reunió a Tallin amb el primer ministre d’Estònia, Juri Ratas, la presidenta del país, Kersti Kaljulaid, el president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, i els líders dels grups parlamentaris europeus.

Estònia assumirà l’1 de juliol la presidència de torn de la Unió Europea. La setmana passada una delegació de diputats i eurodiputats estonians es va entrevistar a Barcelona amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Durant aquesta visita, el president del grup de suport de Catalunya al Parlament d'Estònia, Artur Talvik, va avalar la proposta de referèndum unilateral si no hi ha acord amb l'Estat per convocar-lo.

Aquest dimarts, el popular González Pons ha exigit als representants del govern estonià que “expliquin la realitat a què s’enfronta Catalunya” recordant que “si un territori surt unilateralment de l’Estat al qual pertany queda automàticament fora de la UE”. “El pla independentista de Puigdemont i els seus socis no és només un atac contra la legalitat d’Espanya, és també un atac i un desafiament contra tota la UE, perquè Espanya és part substancial d’Europa”, ha assegurat. 

Segons ha admès el PP en un comunicat, González Pons ha plantejat la qüestió catalana en les reunions preparatòries del proper semestre europeu i de la presidència estoniana. “González Pons ha explicat la situació que viu Espanya davant de la convocatòria del referèndum i l’amenaça d’una declaració unilateral d’independència”, ha indicat el PP. El portaveu popular a Europa ha demanat “fermesa a la propera presidència de la UE per fer front a aquests fets en cas que es produeixin”. 

Els populars, sigui des del partit o des del govern espanyol, han dut a terme una ofensiva internacional des de fa temps per evitar el reconeixement o el suport de tercers països al procés independentista català. L'última vegada que aquesta estratègia es va fer explícita va ser fa poc més d'un mes, quan aquestes pressions van obligar a suspendre un viatge oficial de Puigdemont al Marroc.

"Un Brèxit més dur que el britànic"

“És important que la presidència rotatòria de la UE, igual que les institucions comunitàries, expliquin la realitat a què s’enfronta Catalunya, ja que dirigents com el president Puigdemont oculten intencionadament les conseqüències dels seus plans i prometen que Catalunya seguiria a la UE, una cosa impossible”, ha dit González Pons. Segons el popular, la Generalitat “està planejant un Brèxit dins d’Espanya molt més dur que el mateix Brèxit britànic de la UE”.