Societat Civil Catalana (SCC) ha anunciat aquest matí que la seva manifestació d'aquest diumenge, sota el lema Aturem el cop separatista, comptarà amb la presència del PP i Cs a la capçalera. Des de l'entitat també s'havia confirmat la presència del PSC, però moments després el president socialista Miquel Iceta ho ha negat.

L'entitat ha convocat una manifestació a les 12.00 hores des de la plaça Urquinaona fins a la de Sant Jaume amb l'objectiu "recuperar la democràcia i la llibertat, i assegurar la convivència", tres conceptes que el vicepresident de l'entitat, José Domingo, ha afirmat que estan amenaçats a Catalunya.

 Domingo ha alertat en roda de premsa que el procés independentista posa en risc la pau social i està ple d'actes "institucionalment perillosos, conflictius i en una actitud de rebel·lia".

L'entitat ha demanat als partits independentistes que posin fre al procés i agafin el camí del diàleg institucional, i ha advertit que la llei de Règim Jurídic, coneguda com a llei de transitorietat, és una "clara provocació" a l'Estat i al conjunt de catalans.

Domingo també ha criticat el full de ruta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) perquè considera que planteja un escenari de conflicte a través de la presa d'institucions i d'una declaració unilateral d'independència, per la qual cosa ha assegurat que s'enfrontaran democràticament i demanant l'empara de l'Estat de dret davant el que ha qualificat com un "cop institucional".

Incidents a la UAB

El coordinador de les joventuts de SCC, Josep Lago, ha explicat els incidents del dimarts a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en els quals una trentena d'estudiants van cremar una bandera espanyola i van boicotejar la carpa que havia instal·lat l'entitat per promocionar la manifestació, i ha indicat que és la sisena vegada que ocorre una situació similar, per la qual cosa creu que evidencia una falta de llibertats a Catalunya.

El vocal de la Junta Directiva de SCC Rafael Arenas ha destacat que aquests incidents tenen un rerefons d'odi molt perillós i que no són fets aïllats, i Domingo ha alertat que és una prova que "alguns grups es creuen amb el dret de definir qui pot expressar les seves idees a Catalunya".

A més, Lago ha assegurat que se senten "desemparats" pel rectorat, que va haver-hi una falta d'actuació dels Mossos, i que s'han reunit amb Cs, PSC i PP en el Parlament per explicar-los la situació.

Arenas ha reconegut que la sentència del judici del 9-N suposa una condemna per fets delictius però ha recordat que SCC va demanar que no es permetés la consulta perquè no es cometés un delicte, per la qual cosa ha definit la situació com "una resolució de l'Estat de dret".

Ha mostrat la seva preocupació per la "situació anòmala" que viu Catalunya al no complir les sentències del Tribunal Constitucional (TC) i ha afirmat que el dictamen de la Comissió de Venècia del Consell d'Europa diu que les sentències del TC han d'obeir-se, i que si un funcionari no les compleix ha de ser forçat a fer-ho.