La publicació nord-americana especialitzada en política, Politico, ha tornat a dedicar un dels seus últims articles al conflicte entre Catalunya i Espanya.

“El pla és que no hi ha pla”, comença la publicació sobre la “(no)-estratègia” del president espanyol, Mariano Rajoy, del qual afirma que “està apostant per tot el poder coercitiu de la llei i l’Estat” per tal que el govern català no declari la independència. Malgrat això, assegura, “fins ara la seva estratègia no ha funcionat”.

En aquest sentit, es critica que, malgrat la massiva vaga general d’aquest dimarts i el “creixement” dels “signes de desordre civil” d’alguns ciutadans amb policies i polítics unionistes, Rajoy “s'ha negat a prendre la iniciativa per fer front a la crisi”.

Rajoy a banda, Politico també ha posat el focus en el comentat discurs del rei Felip VI, del qual afirma que “ni tan sols va esmentar el diàleg i va culpar els separatistes catalans, als quals va qualificar d’’irresponsables’”. El setmanari assegura que, amb la seva declaració, Felip VI “s’adhereix a l’actitud del govern espanyol, que es nega a dialogar amb el govern català”.

Politico també fa un repàs de les últimes declaracions de Puigdemont -que va assegurar que “Catalunya s‘ha guanyat el dret de ser independent”, així com del número 3 de Rajoy, Fernando Martínez-Maillo, que va reiterar que “fora de la Constitució i la llei, no hi ha cap diàleg possible”.

Entre les dues aigües, la publicació diu que hi ha el PSOE, que malgrat oposar-se a la independència i “defensar la llei”, estaria pressionant Rajoy “perquè realitzi un gest que faciliti les tensions i porti la situació a la taula de negociacions”.

Politico tanca el seu article amb les paraules d’un eurodiputat socialista, que assegura que la situació "no anirà bé per a ningú", i que "estem en una espècie d'escalada d'Ulster".