El secretari general d’Unidos Podemos, Pablo Iglesias, i la portaveu parlamentària del grup, Irene Montero, preparen llargues intervencions per defensar la moció de censura presentada contra el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy.

Montero serà qui donarà el tret de sortida a la sessió plenària i explicarà els motius que han portat als 35 diputats de la formació morada a subscriure la moció de censura. En aquests casos, el temps d’intervenció no està limitat però segons han informat fonts properes a Podemos a Europa Press, la intervenció rondarà l’hora i mitja.

Una mica més extens serà el discurs d’Iglesias, que parlarà a continuació i la intervenció del qual durarà aproximadament dues hores, segons les mateixes fonts. Aquest temps serà el que farà servir per exposar el programa polític del seu hipotètic Govern alternatiu.

L’Executiu de Mariano Rajoy pot demanar la paraula en qualsevol moment del debat. En les dues úniques mocions de censura prèvies a aquesta, el Govern espanyol va intervenir després de la intervenció del portaveu, a mode de rèplica. En qualsevol cas, si són interpel·lats, sigui Montero o Iglesias, tindran dret a respondre.

Els grups parlamentaris

Independentment del moment en què intervingui el Govern, la resta de grups parlamentaris també intervindran, començant amb la formació amb menor representació, el Grup Mixt, i acabant per la formació majoritària, el PP.

Cada portaveu parlamentari disposarà de trenta minuts  en la seva intervenció inicial i deu minuts de rèplica, ja que es dona per fet que l’aspirant els contesti un a un.

Tot i que el Govern espanyol no ha especificat si intervindran o no durant el debat, el portaveu del grup, Rafael Hernando, intueix que pujarà a la tribuna per defensar-se. Una de les possibilitats és que ho faci el mateix president del Govern.

Un cop hagin intervingut tots els grups, es procedirà a la votació, on cada diputat haurà d’anunciar en veu alta el seu vot. Com no se sap amb exactitud la durada del debat, tampoc se sap si la votació es donarà dimarts o dimecres.

Per tal que la moció tiri endavant, el candidat necessita una majoria absoluta dels vots, 176. De moment, però, només en té assegurats els de Compromís i espera els d’Esquerra Republicana i Bildu, el que sumaria uns 82 vots favorables, però lluny del mínim necessari.