PNB, EH Bildu i Podemos han reclamat que “la resposta a les aspiracions polítiques, legítimes i democràtiques” del procés català “ha de ser l’acord polític i no la persecució penal”. Així ho ha explicat aquest dijous el portaveu parlamentari del PNB, Joseba Egibar, que ha donat lectura al Parlament basc a una declaració conjunta dels tres partits en què rebutgen la decisió del Tribunal Constitucional d'anul·lar la convocatòria del referèndum i de denunciar davant el fiscal la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i altres membres de la Mesa afectats.

En la declaració, els tres partits han volgut deixar clar que “el procés polític i democràtic iniciat pel Parlament mereix respecte i reconeixement com a expressió de la voluntat democràtica de la majoria del poble català”.

Segons ha manifestat Egibar, “la resposta a les aspiracions polítiques legítimes i democràtiques” del procés català “ha de ser l'acord polític i no la persecució penal”. “Els pobles tenen legitimitat democràtica per decidir el seu futur, tenint com a únic límit la decisió lliure i democràtica de la ciutadania”, ha afegit.

Així mateix, els partits han manifestat també el seu suport i solidaritat “amb Carme Forcadell, tot el Parlament, la Generalitat i el conjunt de Catalunya”. Aquesta declaració arriba dos dies després que es conegués la nova resolució del TC, i el dia que cinc dels set membres de la Mesa del Parlament ha sortit davant la premsa a plantar cara al TC i a assegurar que el Parlament seguirà debatent de tot el que li interessi a la ciutadania.