L'Assemblea Nacional del Quebec ha condemnat per unanimitat l'autoritarisme espanyol. Ho han fet a través d'una moció condemnant l'autoritarisme" de l'estat espanyol pel que fa a Catalunya.

Els parlamentaris quebequesos han protagonitzat una mostra de solidaritat amb el poble català i en contra la violència policial de l'Estat. Un Estat que identifiquen clarament com a responsable de les accions repressives.

El suport de la Cambra és un pas més pel triomf de les tesis independentistes arreu del món —en la premsa i en la política—, en detriment del relat expressat per les institucions i els principals partits polítics espanyols.

Rebuig a l'autoritarisme

La proposta va alertar de "l'autoritarisme" de l'estat espanyol a Catalunya a través de la violència extrema i indiscriminada contra ciutadans pacífics durant la jornada del referèndum de l'1 d'octubre, que va deixar més de 800 ferits i que va captar l'atenció de la majoria de mitjans internacionals.

Al mateix temps, la moció va apel·lar al diàleg entre Catalunya i Espanya per resoldre el conflicte "polític" i a recórrer a una mediació internacional. 

Aquest compromís de l'Assemblea Nacional va decidir enviar una còpia de la moció als governs espanyol i català, així com al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i també el primer ministre de Canadà, Justin Trudeau.

Unanimitat

Els 125 diputats de l'Assemblea quebequesa —des d'autonomistes fins a independentistes— van donar suport a la proposta que havia presentat el líder del Partit Quebequés, Jean-François Lisée.

El partit del govern quebequès, el Partit Liberal del Quebec, que rebutja les tesis independentistes i s'ha mostrat sempre partidari de l'encaix federal de la regió dins Canadà, va donar el seu suport al text. El seu suport era clau perquè els liberals tenen majoria absoluta en una cambra en què el sobiranisme té 31 de 125 escons.

El Quebec ha realitzat dos referèndums sobre la independència: un el 1980 i el 1995. En ambdós casos va guanyar el 'no' però en el darrer la diferència entre els favorables i els contraris es va situar en només 54 mil vots.