El Parlament europeu s'haurà de pronunciar sobre el referèndum de Catalunya, si la Fiscalia imputa a un alcalde que és alhora eurodiputat, com és el cas del batlle de Caldes de Montbui, Jordi Solé. És un dels alcaldes que ha comunicat que cedirà espais municipals per a l'1 d'Octubre, però no pot ser encausat sense el vistiplau del Parlament europeu, segons ha indicat el jurista Josep Costa.

Amb els europarlamentaris passa el mateix que amb els diputats al Congrés en aquests casos, i si són imputats judicialment el legislatiu ha de donar el vistiplau previ al seu encausament. A l'Estat espanyol, d'aquesta votació se'n diu una tramitació de suplicatori, i es va aplicar per exemple en el cas de Francesc Homs arran del procés per la consulta del 9-N. PP, PSOE i Ciutadans van votar a favor que es processés el diputat.

En el cas de Solé, que va substituir fa mesos Ernest Maragall com a eurodiputat d'ERC, el debat del suplicatori europeu comportaria necessàriament un debat sobre el referèndum, cosa donaria al procés català una dimensió internacional. Es desconeix hores d'ara si el suplicatori al Parlament europeu tindria prou suport o no entre els grups parlamentaris.

El Tribunal Suprem ja va recórrer una vegada al suplicatori davant el Parlament europeu, però no era per una qüestió política sinó de delinqüència. L'any 1990 va demanar a l'europarlament el processament del llavors eurodiputat José María Ruiz-Mateos, cosa que el legislatiu comunitari va acceptar.