El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha defensat aquest dimecres que la llei de transitorietat jurídica ha d'aprovar-se abans de la celebració del referèndum de l'1-O. En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, ha assegurat que per la seva formació "és clau" que sigui així perquè "així s'ha acordat".

Cuixart l'ha definida com "la llei que ens empodera per poder dur a terme el nostre dia a dia després del referèndum en cas d'una victòria del 'Sí'". Per això, arran d'aquest "raonament compartit per la majoria independentista", considera que hauria d'estar llesta i aprovada abans de votar, tal com defensa la CUP.

Tot i això, no ha descartat que "es trobi una fórmula millor". En cas que fos així, Òmnium també podria donar-hi suport ja que "el full de ruta d'Òmnium és el que generi més consens" entre les files independentistes.

L'aprovació d'aquesta llei està sent una font de polèmica i enfrontament entre JxSí i la CUP. Per una banda, JxSí aposta per fer primer el referèndum i després votar la llei en el cas que el 'sí' a la consulta guanyi. En canvi, la CUP defensa aprovar la llei abans de l'1-O i asseguren que si JxSí no vol registrar-la, ho faran ells sols.

Pel que fa les discrepàncies entre el PDeCAT i la CUP, Cuixart ha reivindicat el paper d'Òmnium com un encarregat "d'enfortir la capacitat d'arribar a acords i no posar el dit a la nafra en les petites diferències".

Mobilització per la Diada

De cara a la mobilització de l'11-S, que ja compta amb més de 50.000 inscrits i 1.000 autobusos, ha destacat que és indispensable tenir "centenars de milers de persones al carrer" aquell dia per tenir un 1-O "victoriós". Cuixart també ha fet una crida a mantenir "la serenor i la tranquil·litat", ja que ara és l'Estat qui "hauria d’explicar com pensa aturar aquest tsunami democràtic".

D'altra banda, no ha descartat mobilitzacions abans de la Diada, depenent de com avancin els esdeveniments. Tot i això, ha insistit que "ha de ser l'Estat espanyol qui ha de reaccionar, no ens podem posar la bena abans de la ferida".