Col·legis electorals previstos com a punts de votació en el referèndum del proper diumenge han començat des de les cinc d'aquesta tarda a celebrar activitats de tota mena per mantenir les instal·lacions obertes fins a l'hora de començar la votació.

Aquesta iniciativa, impulsada per la plataforma Escoles Obertes, està sent coordinada per les AMPA de tot el territori. A les convocatòries, hi ha activitats com tallers, cinema a la fresca o dinars de germanor, entre d'altres. La intenció és passar també les nits a les escoles fent vivac, per mantenir la mobilització permanent que s'ha demanat fins el dia 1 d'octubre.

La convocatòria compta amb el suport dels Comitès de Defensa del Referèndum, organitzats per impedir el precinte dels col·legis però des de fora, sense ocupar les aules. Aquest espai es deixaria a les famílies i als alumnes.

ocupacio escola joan pelegri - roberto

Tarda a l'Escola Joan Pelegrí de Sants / Roberto Lázaro

Actuació policial al Raval

Els cossos policials, que tenen ordres de precintar tots els centres de votació per impedir que es pugui participar al referèndum, s'han personat en alguns centres. A l'escola Collaso i Gil del Raval, els Mossos han deixat una part dels concentrats dins del pati i l'altra fora, en tancar la porta mentre entraven. No han permès l'accés de més gent als col·legi i les veïns s'han concentrat a les portes, fent cadenes per introduir menjar i beure a l'interior del recinte.

Al cap d'unes hores, cap a les 9 del vespre, els concentrats han aconseguit les claus del centre i han pogut entrar a l'edifici per passar-hi el cap de setmana.

Ocupació sense problemes

En altres centres, agents del cos s'han presentat a les instal·lacions per confirmar que estaven tancades o que tancarien durant el cap de setmana, han aixecat acta i han marxat del lloc sense més intervenció.

En els casos que tenien activitats programades, com l'Escola Ítaca de Les Corts, els Mossos els han assegurat que no hi havia cap problema en continuar amb els actes, mentre no estiguessin relacionats amb el referèndum. Els agents demanaven que els centres estiguin desallotjats abans del diumenge a les 6 del matí.

Actes a Gràcia

Mentrestant, desenes de veïns de Gràcia, a Barcelona, preveuen dormir per torns a la via pública davant les portes del casal d'ancians del carrer Siracusa, per evitar que el tanquin de cara a la votació del referèndum del diumenge. Dormiran en sacs de dormir després d'una sessió de cinema, i faran activitats dissabte davant del local, que habitualment obre aquell dia. S'han organitzat en diverses comissions fins diumenge. Ben a prop, a l'escola l'Univers del carrer Bailen, unes 70 persones s'han reunit per passar la nit i el dissabte fent activitats. Han rebut la visita dels Mossos que tan sols han fet una inspecció al centre i els han demanat informació de les activitats. També a l'institut la Sedeta, al Camp d'en Grassot, hi ha hagut tancada dels alumnes i les seves famílies. 60 persones han preparat un programa d'activitats i han rebut, també, la visita dels Mossos, que han advertit que tornarien a passar al cap de poques hores.

Advertiment

A l'Institut Maragall, de l'Eixample, també hi ha activitats previstes per aquesta nit i tot el dia de demà, i un grup d'unes 25 persones tenen previst passar-hi la nit. Han rebut la visita dels Mossos que els han demanat el programa d'activitats, han identificat al responsable i l'han advertit que les activitats haurien de tancar-se el diumenge a les sis del matí, moment en què el centre hauria d'estar buit.

El CCCB no tanca

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, que també es seu electoral, ha programat per a la nit de dissabte a diumenge una "Nit de Pijames per a les Lletres Lliures", per reivindicar la llibertat d'expressió, convocada per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, la Institució de les Lletres Catalanes i el Pen Català. L'activitat consistirà amb un festival d'slam i una lectura de textos, que s'iniciarà el dissabte a les 18h i es tancarà el diumenge a les 8h amb un esmorzar popular "per agafar forces abans d'anar a votar".