Els clixés que suposen una Catalunya dividida entre un interior independentista i una àrea metropolitana unionista estan saltant pels aires de forma continua en un procés accelerat les darreres setmanes. Així s'ha vist aquest dimarts al vespre al districte de Nou Barris de Barcelona, feu històric del PSC i ara calador de vots dels comuns, on el suport al referèndum de l'1 d'Octubre se sent tant viu com a qualsevol altre punt de Catalunya.

Malgrat el setge judicial i policial que dedica esforços incessants a perseguir tot allò relacionat amb el referèndum i més enllà de la campanya d'intimidació que pretén convertir en delinqüent tot acte que tingui a veure amb l'1-O, la marquesina de la Via Júlia, l'àgora dels veïns dels barris de Verdum i la Prosperitat, s'ha convertit en el punt de trobada de l'independentisme del que ja fa molts anys que ha deixat de ser l'extraradi.

La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, el tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Asens i el conseller Toni Comín han respost a la crida del president Jordi Cuixart de formar part d'un acte organitzat per Òmnium que tenia com a finalitat demostrar que la campanya pel referèndum és capaç de mobilitzar-se en qualsevol punt del territori.

Democràcia, també a Espanya

Davant de més de tres centenars de persones i entre crits de 'Votarem', els ponents s'han distingit per una defensa de la convocatòria de l'1 d'octubre, no només com a via per aconseguir la independència, sinó també com a vehicle per a transmetre democràcia, aquí a Catalunya, i allà a Espanya.

Especialment clar en aquest sentit ha estat el conseller Comín, que ha assegurat que l'1-O "no va de nacionalisme", per afegir que "ens volem separar perquè no suportem el nacionalisme espanyol" i per això concloure que una república catalana comportarà canvis també a Espanya. "El detonant de la seva república serà la nostra", ha assegurat, per tot seguit llançar un dur advertiment al seu expartit, el PSC: "No existeix l'equidistància" perquè en un escenari de "reprimits i repressors" la inacció suposa ser "còmplices de la repressió". Amb tot, Comín ha hagut de veure com una desena de treballadors de l'hospital de la Vall d'Hebron aprofitessin l'acte per exhibir pancartes amb reclamacions de més recursos a la sanitat pública.

També s'ha sumat a les crítiques a l'actitud del PSC Jaume Asens, que ha reivindicat "un pas endavant" al que pugui quedar del sector sobiranista del PSC, esmentant els noms de l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón, i l'exdiputada Laia Bonet.

"Estem desobeint el TC i no passa res"

Al seu torn Cuixart, ha volgut deixar clar que actes com el de Nou Barris són la demostració que "el Tribunal Constitucional ja no té cap tipus d'autoritat a Catalunya". "Estem desobeint el TC i no passa res", ha afegit el president d'Òmnium, en una constatació de la mobilització que viu Catalunya.

L'acte, sense cap presència policial, ha finalitzat amb el cant d'Els Segadors i la sensació, patent en molts dels assistents, que desobeir el Tribunal Constitucional és simple però, sobretot, necessari. Ah!, un passavolant ha cridat 'feixista' a Cuixart (això sí, sense baixar del cotxe).