Nova reclamació a Europa a favor del referèndum català i denúncia pel bloqueig de Madrid. Aquest cop, de la mà d'ERC i del partit nacionalista flamenc N-VA. La senadora Laura Castel i el diputat belga Peter Luykx van denunciar aquest dimarts a la Conferència dels Òrgans Especialitzats en Assumptes Europeus (COSAC) que Madrid s'oposi a un referèndum sobre la independència de Catalunya i van demanar l'atenció de la UE, davant de diversos representant de parlaments europeus i també eurodiputats.

La COSAC és un organisme que es reuneix cada sis mesos membres dels òrgans estatals especialitzats en assumptes de la Unió Europea i sis eurodiputats. L'organisme, creat l'any 1989, serveix per debatre la integració europea i hi formen part tant membres de la Unió Europea com Estats pendents d'entrar a la UE o convidats europeus, com són el cas d'Andorra, Noruega o Suïssa. Aquest cop, hi van participar 224 parlamentaris de 37 Estats diferents.

El diputat belga va denunciar en aquesta trobada, que es va dur a terme del 28 al 30 de maig, la necessitat que la Unió Europea es pregui seriosament el cas català, així com els casos d'Escòcia o Irlanda del Nord, "si vol augmentar el seu suport". A més, va defensar que a Catalunya hi ha un "desig d'autonomia democràtica" i que aquest té una "base amplia".  Segons Luykx, el referèndum català és "inevitable" i va assegurar estar vivint un "déjà-vu" amb el referèndum del Brèxit, "quan Europa va pensar que mai arribaria".

Per la seva banda, Castel va denunciar la judicialització del procés. En aquest sentit, va recordar que un 80% dels catalans aposta per "resoldre el conflicte polític amb un referèndum acordat amb el govern espanyol" però que Madrid ho ha bloquejat. A més, va denunciar que per haver fet un procés participatiu sense base legal l'any 2014, la resposta del govern espanyol "ha estat l'exigència de responsabilitats penals a membres del Govern de Catalunya".

També va denunciar l'obertura de processos a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i a membres de la mesa "per debatre en seu parlamentària", cosa que va qualificar com "una violació de les prerrogatives parlamentàries i els drets de llibertat d'opinió i d'expressió i de representació política".