El Govern vol evitar polèmiques sobre el full de ruta del procés independentista. I menys encara, donar pistes sobre l’estratègia que pretén dur a terme durant aquests 18 mesos. Per això, el to directe de la portaveu de JxSí, Marta Rovira, que dimarts al vespre va parlar d'una declaració d'indepenència prèvia a les eleccions constituents ha sorprès l’executiu. La consellera Neus Munté ha volgut deixar clar que no hi ha discrepàncies entre Govern i el grup parlamentari de JxSí però ha puntualitzat les paraules de Rovira i s’ha limitat a parlar de “declaració d’intencions”.

“L’objectiu és exactament el mateix. No hi veig contradicció ni matís. Hi ha una unitat d’acció evident”. Així ho ha assegurat un cop i un altre la vicepresident del Govern que davant la insistència de les preguntes dels periodistes ha optat, finalment, per negar-se a reiterar les respostes.

La diferència essencial rau en el fet que Rovira va assegurar ahir des del faristol del Parlament que prèviament a les eleccions constituents, el Parlament haurà d’aprovar una declaració d’independència, que va apuntar que podria estar inclosa dins de la llei de Transitorietat. Posteriorment, el nou Parlament sortit de les eleccions aprovarà la nova Constitució, que finalment s’ha de ratificar en referèndum.

Munté ha recordat aquest mateix full de ruta, però ha parlat de “declaració d’intencions” i ha volgut evitar en tot moment utilitzar el concepte d’unilateral. La mateixa prevenció contra el concepte d'unilateralitat que la va mostrar Marta Rovira al Parlament.

“Al món s’entén de manera negativa [la unilateralitat] i nosaltres volem negociar amb la comunitat internacional”, ha argumentat.

Puigdemont i Junqueras

La consellera ha intentat evitar que es veiés cap escletxa en la cohesió del JxSí i, de fet, ha avalat les seves declaracions, tant amb les explicacions que fins ara ha ofert el president Carles Puigdemont com amb una entrevista que ahir a la nit va donar el vicepresident Oriol Junqueras a RNE i on, en ser interrogat al respecte, va parlar també d’una “declaració d’intencions”.

Segons fonts del Govern, aquesta declaració d'intencions podria fins i tot tenir un component de dilació en el temps i remetre la independència efectiva al moment en què s’hagi culminat el procés, després de les eleccions i l’aprovació de la nova Constitució.

En qualsevol cas, Munté s’ha negat a entrar en més concrecions per no desvelar l’estratègia que pretén seguir el Govern els pròxims mesos. Ha argumentat que les passes a donar s’hauran de “treballar i consensuar” i que el que no té intenció de fer l’executiu és “explicar-les de manera pública”.

“Estem parlant del mateix, una cronologia de fets que va absolutament en el mateix sentit i està al servei del mateix”, ha insistit la consellera davant la insistència en les preguntes sobre diferències amb Rovira.

El cert és que la consellera ha suat la cansalada i ha acabat la roda de premsa gairebé amb un prec: “No vulguin situar un tema tan complicat en una qüestió purament puntual”.