Els Mossos d'Esquadra han començat a col·laborar i treballar colze a colze amb serveis d'intel·ligència internacional en la investigació dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Així ho ha explicat el conseller d'Interior, Joaquim Forn, en una entrevista a El Món a Rac1.

Forn ha assegurat que, a partir d'ara, no es podran donar gaires detalls sobre com evoluciona la investigació ja que no és només competència de Mossos. "És una lluita global", ha sentenciat, destacant la importància d'aquest tipus de col·laboració internacional.

La policia catalana està investigant possibles connexions internacionals de la cèl·lula gihadista autora dels atacs. Es valoren possibles connexions amb París, Brussel·les i Marroc.

També ha parlat de la futura integració del cos policial català a l'Europol a partir de setembre. El conseller s'ha mostrat optimista sobre aquest horitzó perquè, després de contactes recents amb el delegat del Govern espanyol, Enric Millo, creu que "hi ha el compromís de l'Estat" perquè es tiri endavant. De fet, ha apuntat que aquests contactes "ja s'estan fent i només falta oficialitzar-ho".

Segons el conseller, aquest vincle hauria de ser una "cosa normal i d'ofici" i que "no ens hauríem d'estar barallant per això". Aquesta connexió proporcionaria als Mossos una presència directa als espais de col·laboració internacional i un accés més fàcil i àgil a la informació. "Hi ha cossos policials europeus que no entenen perquè no hi som", ha comentat.

La investigació a Catalunya

A nivell català, una de les línies que s'està investigant aquest moment és aclarir què va fer Younes Abouyaaqou entre el moment en què va desaparèixer de Barcelona després de l'atemptat i el moment en què va ser abatut a Subirats, quatre dies després.

Pel que fa els desplegaments dels Mossos, Forn ha valorat positivament el funcionament dels dispositius Cronos i Gàbia i ha destacat que cal tenir en compte "que posen en marxa milers d'agents a la vegada". 

La polèmica de les víctimes catalanes i espanyoles

El conseller també ha parlat sobre la polèmica que es va obrir quan va diferenciar entre víctimes catalanes i víctimes espanyoles en una roda de premsa. Davant de l'allau de crítiques, ha justificat que la gent els "demana constantment saber si les víctimes són ciutadans de Catalunya o no" i, per tant, creu que no ha de rectificar les seves declaracions.

D'altra banda, assegura que ha intentat "no polemitzar" entorn aquest tema ni tenia intenció d'"ofendre a ningú". Al contrari. Forn ha explicat que, al llarg d'aquests dies d'alarma i posterior investigació, ha "aguantat uns debats i insults fora de lloc".