La negativa del govern de Mariano Rajoy a incorporar la policia catalana a l'Europol i l'ocultació d'informació clau de l'imam de Ripoll —entre d'altres— als Mossos continua donant resultats en l'àmbit internacional.

Ara ha estat el think-tank europeu Eurointelligence dedicat a analitzar la zona euro qui ha avisat l'executiu espanyol que, de la mateixa manera que al juny el Ministeri de l'Interior va designar la policia basca com a una autoritat competent de l'Europol, han de fer el mateix amb els Mossos i la policia regional de Navarra.

Eurointelligence té clar que "els atacs terroristes recents a Barcelona han intensificat les tensions polítiques internes en torn l'organització política d'Espanya" i s'ha lamentat en un comunicat que això "seria només un problema polític domèstic si no fos perquè les disfuncions polítiques d'Espanya afecten la cooperació europea".

Competències

Segons aquest think-tank, les autoritats espanyoles prefereixen ser els intermediaris de totes les comunicacions entre l'Europol i les diferents policies regionals —menys la basca, que recorden que "va ser com un quid pro quo per aprovar els pressupostos de Rajoy"— perquè tenir en còpia la policia autonòmica comportaria que "les forces policials regionals semblessin massa sobiranes per al confort dels nacionalistes espanyols".

Tot això ha comportat que "les autoritats catalanes se sentin agreujades pel tracte diferencial" quan, val a dir, "que Espanya designés el 2014 la Guàrdia Civil al Ministeri de Defensa no vol dir que cap tipus d'informació deixi de fluir cap a la Policia Nacional", que depèn del Ministeri de l'Interior.

Precisament per això, Eurointelligence ha recordat als de Rajoy que "l'Europol permet als estats-membre designar competències a les forces policials regionals", de la mateixa manera que "ha de posar en còpia la Policia Nacional sobre qualsevol tipus de comunicació amb una altra autoritat competent dins l'estat-membre".