L'històric dirigent socialista i expresident portuguès Mário Soares ha mort avui als 92 anys d'edat a l'Hospital Creu Roja de Lisboa, on romania ingressat des del 13 de desembre. 

Soares va ser un dels pares de la restitució de la democràcia a Portugal i simpatitzava amb Catalunya. No va dubtar a queixar-se que Rajoy maltractava Catalunya en un article d’opinió del diari portuguès Público, alhora que va considerar que Espanya hauria d’avançar cap a un estat federal o del contrari, “Catalunya es trobarà obligada a anar més enllà”.

Soares, que va ser fundador del Partit Socialista lusità i figura clau de la transició portuguesa, va ser president de Portugal entre 1986 i 1996 i primer ministre en dues èpoques.

Soares també va afirmar que la recuperació de la independència de Portugal es va deure per la lluita de Felip IV contra Catalunya que va deixar “en pau” el país lusità. També va demanar als polítics espanyols tenir en compte el referèndum d’Escòcia per afrontar la situació amb Catalunya. 

L'exmandatari va ser hospitalitzat el dia 13 en situació crítica i es va mantenir inconscient durant tres dies tot i que, després d'experimentar una millora, va abandonar les cures intensives el 23 de desembre.

El dia de Nadal el seu estat de salut va empitjorar de forma sobtada i va ser traslladat de nou a la UCI, per l'endemà passat caure en "coma profund". Mário Soares està considerat una de les figures polítiques portugueses més importants dels últims anys per la seva decisiva participació en la transició a la democràcia quan la Revolució dels Clavells va posar fi a la dictadura portuguesa (1926 -1974).

Fundador del Partit Socialista (PS), fins fa molt poc es va mantenir actiu a través de la Fundació que porta el seu nom, a més de publicar llibres i articles sobre la situació de Portugal. Soares va ser a més primer ministre de Portugal en dues fases (1976-1978 i 1983-85) i president portuguès en un període en què es va produir l'entrada del país a la Unió Europea.

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha recordat que Soares era un "gran demòcrata i bon amic de Catalunya".

Per altra banda, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha donat públicament el pesam "al poble portuguès i a la família". De Soares ha dit que era un "gran europeista i un home decisiu en la democràcia portuguesa".

També el fins fa poques setmanes primer ministre francès, el socialista Manuel Valls, ha lloat Soares a Twitter.