“Doncs posi's vostè al capdavant de l’Estat i ho arregla!”, va etzibar aquest dijous el ministre d’Economia i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, al vicepresident i conseller d'Economia català, Oriol Junqueras. Tot un desafiament. Però el líder republicà, que es va plantar davant les exigències del ministre sobre la contenció del dèficit, no s’ho va pensar dos cops: “Si m’ho proposa, igual m’ho penso. Potser així ho arreglem”, va replicar.

Va ser un dels moments distesos de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que el ministre va obrir amb la contundència que el caracteritza. L’escena va provocar el riure dels presents.

De fet, segons han revelat a El Nacional fonts dels assistents, aquesta darrera reunió del CPFF va mantenir un ritme invers a l’anterior, on el Govern de la Generalitat va estar representat per Raül Romeva, conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència. Aquella trobada va començar en un to més cordial però la tensió va anar creixent per moments.

“Han de saber que el Govern està en funcions, però l’Estat no, i si no compleixen pagaran les conseqüències. Han d’entendre que aquí no s’escapa ningú”, va advertir en múltiples ocasions el ministre, segons fonts dels presents.

Però els consellers no van callar. Començant pel d’Andalusia, que va intervenir en primer lloc, o el conseller d’Hisenda de València, que va protagonitzar una de les intervencions més dures i irades, acusant el ministre de menystenir les autonomies. Junqueras va insistir en el plantejament crític que expressa en públic però des d’una posició diferent de la de la resta de governs, atès el salt que ha adquirit els darrers anys la reivindicació catalana concentrada en el debat independentista.

Exigència de resposta

No obstant, el titular espanyol d’Hisenda no es va arronsar. “Qui no m’hagi enviat la carta demà que es vagi preparant”, va arribar a advertir Montoro en referència a la missiva que va fer arribar a les autonomies que no van complir amb l’objectiu de dèficit i a les quals els reclama una resposta detallada sobre les mesures per contenir la disponibilitat de crèdit a fi de garantir l’objectiu d’estabilitat pressupostària.

Les votacions demostren la contundència dels posicionaments. Els objectius de dèficit per als pròxims tres anys van rebre el vot en contra de Catalunya i les set comunitats socialistes. Malgrat tot, el ministre disposa del 50 per cent del Consell, a banda de les comunitats del PP, que li fan costat.

De manera habitual, Catalunya, les Illes i València mantenen contactes previs a les reunions, fins i tot amb esmorzars preparatoris abans de les reunions tècniques del matí. Els representants dels tres governs entren plegats a les reunions del Consell i Aragó s’ha anat acostant també a les seves posicions.