El curs 2017-2018 serà una mica diferent per als alumnes valencians. Després de les vacances d'estiu, els estudiants a partir de primària es trobaran amb un nou model lingüístic basat en un programa plurilingüe que obligarà els centres escolars a triar entre sis nivells en funció de la presència del valencià que vulguin tenir a les aules.

Així ho publicarà el Butlletí Oficial de la Comunitat Valenciana (BOCV), on quedarà per escrit que la diferència entre nivells serà més o menys presència del valencià. Com més classes de valencià hi hagi, menys castellà hi haurà.

Els nivells van des del bàsic fins a l'avançat 2, sent el més bàsic el que serveixi per impartir tot en castellà menys l'assignatura de valencià i el nivell avançat més alt serà al contrari: tot s'impartirà en valencià menys l'assignatura de castellà i una altra no lingüística, que és el mínim que estableix la LOMCE.

Més anglès

Mentre el nivell bàsic només oferirà la possibilitat que a primària s'imparteixi l'assignatura d'anglès i una altra no lingüística com seria plàstica o educació física, en el nivell avançat es podran triar fer en anglès dues assignatures no lingüístiques.

Així és aquest Programa Plurilingüe Dinàmic (PPD), que establirà que només els alumnes que estudiïn més en valencià, també tinguin més opcions per aprendre l'anglès. Precisament, seran aquests estudiants els que en acabar el Batxillerat obtindran el certificat d'anglès B1, mentre que els que vagin a escoles que s'adaptin als nivells més bàsics hauran de continuar anant a acadèmies per aconseguir el títol.