El Congrés debatrà aquest dimecres una moció relativa al referèndum amb data d'1 d'octubre presentada pel PDeCAT. Serà previsiblement el diputat Jordi Xuclà qui la defensi després de la sessió de control al govern central. És la primera ofensiva que els demòcrates duran a terme a la cambra baixa, després que el president Carles Puigdemont enviés la carta a la presidenta Ana Pastor per assistir a exposar-hi el referèndum.

El text és el següent:

Captura de pantalla 2017 06 20 a las 21.14.34

Captura de pantalla 2017 06 20 a las 21.14.46

Sobre la compareixença de Puigdemont, el portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, va obrir la porta aquest dimarts a cercar un format –que no sigui el plenari del Congrés– on aquest pugui expressar-se sense votació. És la prerrogativa que manté l'executiu central i que es va aplicar a l'exlehendakari, Juan José Ibarretxe, l'any 2005 –aleshores el seu pla va quedar derrotat per la majoria de la cambra–. Per evitar un episodi similar, fonts parlamentàries no descarten que els demòcrates busquin un format com ara la comissió Constitucional per eludir la votació.

De moment, Pastor afirma que la carta no ha arribat al Congrés, motiu pel qual Campuzano es va burlar que a Espanya hi havia "un problema amb els correus", ja que inclús hauria estat enviada per correu electrònic.