El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha acusat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, d'"alimentar la ficció" amb la seva actitud "irresponsable" de promoure una "activitat il·legal", en referència al referèndum que ha anunciat que celebrarà l'1-O. En aquest sentit, Millo ha assegurat que el president busca generar "tensió".

Així ha valorat Millo la voluntat del Govern de disposar d'una bossa d'uns 4.500 agents electorals o representants de l'administració per portar a terme el referèndum independentista que s'ha proposat celebrar l'1 d'octubre, agents que poden ser funcionaris voluntaris o no ser empleats públics. "El problema no és aquest, sinó l'actitud irresponsable del Govern", ha afirmat Millo en declaracions a Efe a l'aeroport de Sabadell (Vallès Occidental), després de sobrevolar la zona nord de la costa catalana en el marc d'un control aeri contra la pesca furtiva.

"S'estan creant unes expectatives que són falses" sobre un referèndum que Puigdemont "sap que no podrà celebrar", ha subratllat Millo, que només veu en aquesta actitud la voluntat de "generar una situació de tensió per provocar" l'Estat, en un gest que defineix com un "gran despropòsit" i una "gran irresponsabilitat". Per aquest motiu, Millo ha demanat a Puigdemont i al Govern "recuperar el sentit comú i ajustar-se a les regles del joc democràtic".

"Aquest és un molt mal camí, que només pot generar frustració i tensió", ha asseverat Millo, que ha recordat que el programa electoral de Junts pel Sí "no parlava de fer un referèndum" doncs ja es considerava una "pantalla passada" perquè calia proclamar la independència en 18 de mesos.

Contra Borràs

Millo ha aprofitat també per contestar la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que ha comparat aquest dijous al Parlament la querella que impulsa la Fiscalia contra ella per la compra d'urnes amb la persecució del règim franquista contra l'oposició democràtica. "Això demostra el profund nerviosisme en el qual estan instal·lats i el seu nivell de frivolitat", ha assegurat Millo, que ha denunciat que "no té sentit" comparar l'actual Estat democràtic i de dret que és Espanya amb l'etapa franquista.

Segons Millo, "això no és només un insult contra la democràcia sinó contra aquells que van donar la seva vida per ella". "És vergonyós", ha abundat un indignat Millo, que creu que aquestes afirmacions només poden provenir "del desconeixement o de la mala fe".