Enric Millo considera “insòlites” les declaracions del president Carles Puigdemont des de Brussel·les, que ha preguntat a Rajoy si respectarà una hipotètica victòria independentista a les eleccions del 21-D. “Resulta xocant que sigui el president que ha vulnerat la legalitat democràtica vigent qui demani a la resta si la respectarem”, ha assegurat el delegat del Govern espanyol a Catalunya, convertit aquest dimarts en portaveu improvisat de la Moncloa, després del Consell de Ministres extraordinari. Ha recordat que els governs espanyols sempre han respectat els resultats de les eleccions catalanes.

Millo no ha volgut aturar-se massa en les declaracions de Puigdemont des de la capital europea, però ha volgut destacar el “reconeixement” que el president català ha fet d’unes eleccions autonòmiques “d’acord amb la Constitució espanyola i l’Estatut”. Tampoc no ha volgut pronunciar-se sobre hipotètiques il·legalitzacions de partits o programes electorals independentistes, com han insinuat diversos dirigents del PP. “Totes les idees són legítimes sempre que s’adequin a la legalitat vigent”, s’ha limitat a dir.

El Consell de Ministres ha aprovat durant la seva reunió un reial decret sobre les normes complementàries que han de regir les eleccions del 21 de desembre. Aquestes normes complementàries regeixen aspectes com el material electoral, les gratificacions i indemnitzacions que reben les persones que participen en el procés electoral, els membres de les meses o les juntes electorals.

No ha volgut avançar escenaris sobre com s’actuarà si l’independentisme torna a guanyar les eleccions. Ha subratllat que “el més important és que tots els partits tinguin l’oportunitat de presentar-se” i que “pugui constituir-se un nou Parlament que respecti la legalitat vigent”.

Nou cessaments i tres suspensions

A més de de les normes complementàries de les eleccions del 21-D, el Govern espanyol ha aprovat un segon decret, a través del qual se suspenen tres òrgans del Govern, creats el març del 2016: la Comissió Interdepartamental per al desenvolupament de l'Autogovern,  l’Oficina per a la Millora de les Institucions d'Autogovern i la Secretaria per al Desenvolupament de l'Autogovern. També s’han cessat els set delegats territorials de la Generalitat, el director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, Carles Viver Pi-Sunyer, i el secretari general de Vicepresidència i Economia i Hisenda, Lluis Juncà. Juncà portava només una setmana en el càrrec.

El delegat del Govern espanyol a Catalunya també ha volgut destacar que en el transcurs dels primers dies, després de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, “tots els departaments de la Generalitat estan funcionant amb total normalitat”. Ha agrait la “professionalitat i col·laboració” a tots els funcionaris de l’administració catalana.