Artur Mas i Francesc Homs

La candidatura Democràcia i Llibertat, amb què Convergència concorre a les eleccions del 20D junt amb Demòcrates per Catalunya i Reagrupament, serà la llavor d’un nou partit que es començarà a posar en marxa a començament de l’any vinent i que agruparà persones provinents del món liberal, socialcristià i socialdemòcrata de Catalunya. Així ho ha anunciat el president de Convergència, Artur Mas, en l’acte de presentació d’aquesta candidatura al Congrés, que encapçala Francesc Homs.

El discurs sobre la necessitat de refundar CDC a partir d'una nova formació política està prenent cos a la cúpula convergent. Avui mateix, en una entrevista publicada a El Nacional, el conseller Santi Vila es pronuncia en aquest mateix sentit. Això no obstant, és el primer cop que el líder de la formació aborda públicament el tema de manera tan directa.

En la presentació, que s'ha fet a l'auditori del recinte modernista de Sant Pau a Barcelona, Mas ha explicat que la llista de Democràcia i Llibertat s'ha construït "mirant al futur". "Hi ha la confluència del que ha de ser un gran partit de futur perquè a principis de l'any vinent comenci a florir un arbre en forma de partit polític, probablement nou, que agrupi gent que vingui del món liberal, socialcristià i socialdemòcrata, que arribi a confluir en un delta que ens permeti donar una gran força de futur a aquest país".

Mas ha assegurat que això serà així tant si hi ha investidura com si no i que ell s'hi vol implicar, si cal en un paper complementari, per garantir que es construeixi aquesta "eina política de base" que reculli allò que ha acumulat aquesta tradició política fins ara i deixi de banda "allò que segurament no serveix per fer un país nou".

El PP i el Movimiento Nacional

Mas ha aprofitat també la seva intervenció per criticar les darreres decisions del govern del PP en relació a Catalunya i, tot i avançar que el seu Govern respondrà aquest tema la setmana vinent, ha denunciat una voluntat d'"escombrar" i "residualitzar" Catalunya.

En relació a les crítiques del líder del PP, Mariano Rajoy, sobre l’evolució de CDC i el trencament amb la seva història, el líder convergent ha lamentat que els populars no hagin també evolucionat. “Aquest PP recorda els millors moments de l’Aliança Popular, i recordeu que era filla del Movimiento Nacional”, ha retret.

Homs, orgullós de CDC

De la seva banda, el cap de llista, Francesc Homs, ha volgut replicar les veus que assenyalen que amb la candidatura Democràcia i Llibertat, Convergència amaga les sigles, i ha assegurat que se sent "orgullós de formar part de CDC". Homs ha volgut subratllar que aquesta formació està integrada per gent "compromesa i honesta" que respondran "amb contundència" les acusacions no fonamentades igual com apartaran aquells qui estiguin implicats en casos de corrupció.

El candidat també ha volgut comparar la batalla que plantegen els sobiranistes davant el PP i els poders de l'Estat amb la lluita entre una gasela i una hiena. "Se'ns volen menjar, volen sobreviure a les nostres costelles, ens perseguiran tant com puguin, la seva força són les seves mandíbules".

En un discurs plenament ja de campanya, ha ironitzat que les decisions del Govern espanyol en relació al FLA i les declaracions d'ahir de Mariano Rajoy són "la manera de commemorar el 40 aniversari de la mort de Franco". "En comptes de condemnar aquella dictadura, que encara no han condemnat com haurien de fer-ho, castiguen el poble de Catalunya", ha reblat.