L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest diumenge que amb la convocatòria de la consulta del 9-N va obeir "el poble de Catalunya" i ha afegit que "això és el que ha de fer un demòcrata".

Mas ha fet aquestes declaracions en un acte a Arenys de Munt (Maresme) on tant ell com el líder de PDC al Congrés, Francesc Homs, han rebut l'escalf de la ciutadania. Allà mateix, l'expresident ha reiterat que ho tornarien a fer i ha argumentat que està convençut que amb la convocatòria de la consulta no es va desobeir el TC. 

L'expresident de la Generalitat i president del Partit Demòcrata Català (PDC), Artur Mas, s'ha referit al procés judicial obert sobre el 9-N tot dient que "alguns serem jutjats per obeir un poble que ens havia demanat posar les urnes", un gest, ha afegit, que "és el que ha de fer un demòcrata". És per això, que ha assegurat que si calgués "ho tornarien a fer". Ho ha dit durant l'acte que han organitzat els impulsors de la consulta sobre la independència que es va fer el 2009, ara fa set anys, i que ha aplegat unes 600 persones per donar suport als encausats pel 9-N. Amb aquest acte, han volgut donar suport i fer un reconeixement a aquests dos polítics així com a l'exconsellera Rigau i l'exvicepresidenta Joana Ortega que estan encausats per la seva actuació en el 9-N.

L'encarregat d'adreçar-los unes paraules ha estat el que va ser alcalde d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis, que ha s'ha referit a les dificultats i entrebancs que ja van tenir amb el govern espanyol per organitzar la consulta popular del 2009. "No esteu sols", ha subratllat Ximenis qui també ha afirmat que "Madrid no es mereix que hi aneu a declarar". Abans de lliurar-los una reproducció del cartell de la consulta de fa set anys -signada per tots els que hi van participar activament- i com a agraïment per haver fet que "el poble parlés", també ha destacat que "no acceptaran inhabilitacions per ser demòcrates".

Agraïment

Artur Mas, per la seva banda, ha agraït aquest reconeixement i ha recordat que demà, que és quan compareixerà Homs davant el TS, ho farà "des del carrer" i "en representació" del poble català. També s'ha referit al judici a què s'haurà d'enfrontar en els pròxims mesos pel seu paper en el 9-N. "Nosaltres no anirem a declarar; serem jutjats per la via penal. Ens diuen que hem delinquit i desobeït el TC; doncs jo estic convençut que no el vam desobeir", ha afirmat. I ha continuat dient que està plenament convençut que el que van fer –"i per això no hem de ser jutjats", ha precisat- va ser "obeir el poble de Catalunya que ens havia demanat posar les urnes i que Catalunya pogués tenir un estat per ell mateix". I això, ha acabat per dir, "és el que ha de fer un demòcrata i ho tornarem a fer o ho tornaríem a fer cada vegada que calgués".

Per altra banda, ha subratllat el caràcter "democràtic, civilitzat i pacífic" de la consulta del 9-N –"no va ser pas com uns hooligans amb un trabuc a la mà", ha dit- que va consistir en "dipositar unes paperetes a les urnes" després de grans mobilitzacions i manifestacions així com actes com el que va promoure Arenys de Munt. Una població a qui també ha reconegut el seu paper. "Hi teniu una part del mèrit important", ha afirmat.

El procés judicial del 9-N afecta "tots els demòcrates"

El portaveu del PDC al Congrés, Francesc Homs, ha agraït també l'acte d'aquest diumenge i ha assegurat de nou que afronta la seva declaració davant el TS amb "moltes ganes". "Ho faré per tots vosaltres", ha manifestat alhora que ha assegurat que no ho farà en nom d'unes sigles d'un partit sinó "en nom d'un país". Així mateix, també ha subratllat que serà una bona oportunitat per explicar a Madrid i a "aquells que no volen escoltar" que "representem uns valors, una determinació i una voluntat inalterable i insubornable com és la llibertat del país a través de les urnes, per assolir un estat independent que és el que ens mereixem i necessitem com a país i nació".

Durant el seu discurs, també ha dit que creu que "no té ni cap ni peus" que un conseller hagi de declarar davant d'un jutge pel 9-N i que entén que aquest procés judicial no "apel·la només els independentistes sinó tots els demòcrates", perquè tracta dels "valors fonamentals d'una societat madura i democràtica que ho ha de defensar amb ungles i dents i sempre amb arguments".

Finalment, s'ha compromès a "assumir la responsabilitat de representar el país sencer" i a portar el "bon nom de Catalunya i la seva llibertat" enfront dels òrgans judicials que "ni entenen ni accepten que la democràcia sigui la pauta pel funcionament d'un país".

Manifest

Abans de l'acte d'homenatge a Homs i Mas, els organitzadors han llegit un manifest on parlen de l'"atac judicial" que estan patint els representants polítics i institucionals i de la "nul·la voluntat espanyola de diàleg i d'entesa per arribar a un acord negociat amb els representants del poble català". Amb motiu del 7è aniversari de la consulta d'Arenys, els signants es comprometen a actuar per la via "unitària i unilateral" per tal que Catalunya sigui un estat independent ja sigui "d'acord amb l'ordenament jurídic internacional" o "arribant a un acord amb la comunitat internacional" abans del 13 de setembre del 2017. Els promotors demanaran a partits i entitats que s'adhereixin a aquest document un cop s'hagi celebrat la moció de confiança al president Puigdemont.