L’ANC i Òmnium treballen gairebé contra rellotge perquè la manifestació del proper 7 de desembre a Brussel·les sigui tot un èxit. Ja han presentat tots els detalls de la mobilització, on esperen unes 15.000 persones rere el lema “Desperta, Europa! Ajuda Catalunya”.

Menys prudent amb els números és la premsa belga. Alguns diaris, com ara el DH o La Libre, auguren 50.000 independentistes catalans a la capital d’Europa. Apunten que hi "aterraran" en cotxe, en tren, en avió o autocar, i preveuen que n'arribaran “de tot Europa”.

Els mitjans expliquen que les entitats sobiranistes han comptat per ara 10.000 manifestants, però estan segurs que “realment en seran molts més”. Per aquesta raó les 18.000 habitacions d'hotel a la regió de Brussel·les “ja estan plenes” i s’han organitzats vols xàrter per a l’ocasió.

La policia belga, afegeixen, ja té coneixement de la manifestació. "Els organitzadors van emetre una sol·licitud oficial el 9 de novembre. Mentrestant, s'han fet dues reunions per organitzar l'esdeveniment. Es preveu una altra reunió molt aviat, ja que encara no coneixem el programa complet del dia", ha explicat Ilse Van de Keere, portaveu de de la policia a la zona de Brussel·les Capital-Ixelles.

El factor Puigdemont   

Bona part dels mitjans belgues que es fan ressò de la mobilització diuen que s’organitza per “fer costat” al president Carles Puigdemont, exiliat actualment a Brussel·les. Fins i tot el DH , en un article anterior, parla directament d’una “gegantina manifestació pro-Puigdemont”. Aquesta, afegeixen, coincidirà amb l'inici de la campanya electoral per les eleccions del 21-D.

Cal recordar que el president cessat és a Bèlgica des del passat 30 d’octubre, tres dies després de la declaració d’independència al Parlament. Des de llavors, Puigdemont s'ha convertit en una de les figures més presents entre la premsa del país, que també ha posat en valor la presència a Brussel·les dels consellers Lluís Puig, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Toni Comín. 

consellers ponsati comin serret bruselles foto carlota camps

Ponsatí, Comín i Serret, a Brussel·les el 12-N. Imatge: Carlota Camps

Els tres últims, de fet, ja van ser a l'avantsala de la gran manifestació del 7-D, el passat 12 de novembre, quan unes 1.500 persones van protestar a la capital d'Europa per la independència de Catalunya i a favor de la llibertat dels presos.